Коментират Васил Велев от АИКБ и Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”

Ще скочи ли драстично цената на тока в някои градове и какво се случи на срещата при премиера Бойко Борисов с бизнеса и синдикатите в понеделник? Темата коментираха Васил Велев от АИКБ и Димитър Манолов от КТ „Подкрепа” в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Държахме да чуем подкрепа за законопроекта, който ще се гледа утре и на второ четене в Комисията по енергетика. С него се решават редица проблеми. Уточнихме, че ще продължат разговорите на по-експертно равнище в министерство на енергетиката, министерството на финансите, в КЕВР с оглед на нормализиране на ситуацията и нова крачка по пътя към либерализация на пазара”, обясни Велев.  

Петкова: С бизнеса и синдикатите правителството има отличен диалог в областта на енергетиката

Според него има няколко крачки, които могат да бъдат направени.

„Едната от тях е на борсата да продават произвежданата електроенергия и ВЕИ-тата с мощност от 1 до 4 мегавата. Идеята е да има повече пазар”, каза Велев.  

„Друго предложение е нови преференциални източници като когенерации да се допускат на пазара само при отпадане на стари, и то чрез конкурс. Предлага се и да отпаднат таксите при износ. Добавили сме да отпадне и таксата при внос. Много често цената на електроенергията на пазарите около нас е по-добра от тази у нас”, заяви Велев.

Петкова: Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока

„Пое се ангажиментът да се поправи техническият механизъм, по който работи борсата”, обясни Димитър Манолов. „Използвахме присъствието си на срещата, за да разширим темата. Този разговор е труден, ако не говорим за бъдещето на комплекса „Марица Изток”. Той не е вечен. Има текущи проблеми, които усложняват неговото функциониране допълнително. Известен факт е, че централите, които работят в „Марица Изток”, плащат в ЕК квоти за вредни емисии. Така в момента „Марица Изток” е на път да бъде декапитализирана. Решения има най-различни. Най-лошото е действащото в момента – тези квоти се плащат усреднено през най-различни други източници – нещо, което дърпа надолу НЕК, предприятията от групата на НЕК. Това не са добри неща”, коментира Манолов. И допълни: „Разбрахме се, че очевидно се налага още един разговор”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.