Засеганти са десетки хиляди пътници

Скандинавската авиокомпания SAS (CAC) отмени 587 полета за неделя, което ще засегне около 64 000 пътници. Причината - продължаващата стачка на пилотите в Дания, Норвегия и Швеция, съобщава БТА.

Преговорите чрез посредник със синдикатите на пилотите, които представляват почти 1500 летци, бяха преустановени в петък сутринта, без да бъде постигнато споразумение. Именно това предизвика ефективния протест.

Отменени полети имаше и в петък, което промени плановете на 72 000 пасажери.

Хиляди хора по целия свят останаха блокирани на летищата

"Дълбоко съжаляваме, че нашите клиенти пострадаха от продължаващата стачка на пилотите", съобщи САС. И предложи на пътниците с резервирани полети до 1 май да ги пренасрочат безплатно.

Вътрешните полети в Скандинавския регион, европейските и тези на дълги разстояния бяха с нарушен график. Без промени са разписанията на 30 на сто от полетите, управлявани от подизпълнители на САС.

Пилотите на компанията настояват за компенсации за намаляването на заплатите и за други отстъпки, които те направиха през 2012 г., когато фирмата беше в бедствено положение. Профсъюзите искат и по-предвидими работни графици.

В Швеция пилотите настояват за увеличение на заплатите с 13%, докато посредници предложиха 2,3 на сто, в съответствие с общото увеличение на заплатите, което работодателите приеха. Преговорите между синдикатите и САС се водят от миналия месец.

Финансови анализатори изчисляват, че стачката струва на САС 60-80 милиона шведски крони (6,3-8,41 милиона долара) дневно. Ако недоволството продължи две седмици, то ще погълне чистата печалба на авиокомпанията за цялата година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.