Приоритет за страната ни е осигуряването на енергийна диверсификация, обясни премиерът

България започва строежа на газовата връзка с Гърция до три седмици. Това обяви премиерът Бойко Борисов след енергийния форум „Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG”.

Българският премиер проведе среща с председателя на Института за енергийни изследвания във Вашингтон и на Американския енергиен алианс Том Пайл, на която темата е била обсъждана.

 „Около 20 май ще направим първа копка на интерконектора с Гърция”, заяви Борисов.

„Ние и в момента по 1 милион дневно втечнен газ през стария газопровод, през Солун, можем да вкарваме. Подменихме компресорите с американски, реверсивни, много добри. Напред сме по темата, ще я изградим”, допълни премиерът.

Петкова: Усилията ни са България да стане независима при доставките на газ

Той обяви, че приоритет за страната ни е осигуряването на енергийна диверсификация и на по-ниски цени за газа на вътрешния пазар.

Премиерът обяви също, че е възможно вбъдеще България да преговаря за доставка на природен газ от Съединените щати.

„Представете си го практически – вкарваме в страната по-скъпия американски газ, кой ще го вземе, ще купят по-евтиния руски. Ако те имат програма за дотиране, а те имат, да можем да имаме конкуренция. Президентът Тръмп е бизнесмен и казва: добре ние даваме, но какво ще ни дадеш. Ние сега казваме: относно военната сигурност имаме бази, летища, купуваме Ф-16, нов добър самолет и в същото време казваме: вие нещо в замяна няма ли да дадете за нас?”, коментира Борисов.

До края на годината ще има работеща борса за търговия с газ, обяви енергийният министър Теменужка Петкова.  Според нея има основание да се смята, че в страната ни може да бъде изграден газоразпределителен център.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.