Структурата на българската икономика предразполага трудът да е евтин, смята финансовият анализатор Преслав Райков

„Структурата на българската икономика предразполага трудът тук да е евтин". Това заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" финансовият анализатор Преслав Райков. Според него този фактор е предразположил българите да почувстват бурния икономически растеж през последните 10 години".

Според него това, че трудът в България е най-евтин не прави българите най-бедните в Европа. По думите му, макроикономическият модел с евтин труд, който е привличал инвеститори за този период, се е изчерпал.

Трудът в България – най-нископлатен сред страните от ЕС

Данните от изнесената статистика не са изненада за икономиста Радослав Пашов. „Нищо ново не показва тази статистика. Ние продължаваме да бъдем най-ниско платените в Европейския съюз. Българската икономика в момента расте с едно прилично ниво. Но не трябва да забравяме, че другите държави също се развиват, т.е. ние винаги сме в позицията на догонващи”, коментира той. Според него не е възможно да достигнем икономиките на другите държави. Той вижда ключа за бърз растеж на икономиката в насочването към производствата с висока добавена стойност незабавно.

Според Райков инфлационният натиск идва от пазара на труда, от покачването на доходите. А Радослав Пашов е категоричен, че инфлацията е в рамки.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.