За това алармират пациентски организации

Все повече хора стават жертва на мними лечители и хомеопати без лекарска диплома. За това алармират пациентски организации. За да спрат опасните практики, медици готвят предложения за промени в закона за здравето.

Сега законът у нас е категоричен, че хомеопатия могат да предписват само и единствено лекари. Техният брой по официални данни е около 2 400 за цялата страна. Практикуващите този вид медицина обаче са в пъти повече, а някои дори нямат медицинско образование, твърдят експерти. Причината - в нормативната база липсва регламент къде и какво обучение трябва да е завършено, за да има право едно лице да лекува с хомеопатия.

Държавата застава срещу лечители, баячки и диетолози (ВИДЕО)

През 2018 г. Теодора губи битката с рака след алтернативно лечение чрез енергийна операция. Към нея я насочва медиума Кармен Лазарова. Семейството плаща на съмнителната лечителка 3 000 лева. Макар и не с фатален край, случаят на друга българка, болна от рак, също шокира обществото - 44-годишна жена губи гърдата си след лечение с неизвестни хранителни добавки.

„Прилагали са й биорезонансна терапия и био-някакви медикаменти, не ги запомних, за чистене на организма. И тя е забелязала, че кожата й започва да прави кръвоизливи, да почервенява”, казва проф. Елена Александрова, УСБАЛО ЕАД – София.

В интернет могат да се открият стотици обяви на екстрасенси, лечители и хомеопати, предлагащи неконвенционална медицина срещу различни суми.

„Имаме сигнали, че някои не лекари дават в бели пликчета без да са запечатани и без производител и срок на годност някакви бели топчета, които ги рекламират като хомеопатични продукти и ги продават на пациентите”, заяви Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб”.

МЕЖДУ ЛЕКАРИТЕ И ЛЕЧИТЕЛИТЕ: Борбата на болните за живот

Под контрол на държавата са само препаратите, продавани в аптеките, напомнят лекарите. Законът обаче не казва каква диплома трябва да притежава този, който ги изписва. От Българската хомеопатична организация настояха за въвеждане на двугодишно задължително обучение по хомеопатия за бъдещи лекари – и само то да се счита за легално.

„Нашите програми ще бъдат строго контролирани от представителите на академичната общност, обучението ще бъде в университетите така, както е при всяка една медицинска специалност”, каза от своя страна д-р Петко Загорчев от Българската медицинска хомеопатична организация.

Добрата новина е, че жертвите на шарлатански практики все по-често търсят помощ от адвокатите по медицинско право. Лошата е, че трудно печелят делото.

 „Казусите с тези пациенти са изключително тежки, защото те са дали много средства за това наречено от тях „лечение", които трудно могат да докажат. Имаме случаи на пациенти, които твърдят, че са давали суми между 50 до 70 хиляди лева”, съобщи адвокат Мария Петрова.

Ако измамата все пак бъде доказана, за нарушителите следва затвор. Предложенията за промени в Закона за здравето трябва да станат факт до края на годината.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.