ЕК счете, че това на практика представлява свръх субсидиране”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова

Производители на зелена енергия заплашиха да блокират гранични пунктове и демонстративно да унищожат една от ВЕИ-централите. Причината е, че, според тях, имало злоупотреби в сектора, а цената плащали хората. Отговорът на министъра на енергетиката е, че ВЕИ-тата са ползвали двоен тип финансиране. Срещу тях са и работодателските организации.

Представителите на малките зелени централи демонстрираха недоволството миналата седмица. Причината:

„Ние работим три пъти под себестойност - четири години”, заяви Павлина Трифонова, Съвет на европейските производители на зелена енергия.

Проблемът идва от поправка в Закона за енергетиката. По думите им, тя „удряла” фирми, изградили централи по определена схема с европари.

Работодателите категорично срещу претенциите на производителите на ток от ВЕИ

„Този тип производители на електрическа енергия са ползвали двойно финансиране – веднъж от държавен фонд „Земеделие” и веднъж – финансиране чрез диференциална цена за произвежданата от тях електрическа енергия”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

„Няма двойно финансиране, за каквото говори министър Петкова. Европа отдавна ни е чула, да се надяваме, че скоро ще ни чуят и нашите европейци, в кавички”,заяви Тихомир Тошев, Съвет на европейските производители на зелена енергия.

„ЕК счете, че това е свръхсубсидия и трябва да има мерки”, заяви министър Петкова.

Малките ВЕИ-та са готови на крайни действия.

„Засегнатите от своеволията на министерството на енергетиката и КЕВР ще пристъпят към гражданско неподчинение- унищожаване на фотоволтаична централа. Ще затваряме и пътища”, заплаши Тихомир Тошев.

„Подобен тип протести са напълно неоснователни”, смята министър Теменужка Петкова.

Според малките централи в края на дена всичко щяло да излезе от джоба на  потребителите.

„Няма как да бъде толерирано двойното субсидиране. Категорична съм”, заяви министър Петкова.

Държавата вече получи подкрепата на всички работодателски организации.

„За част от инсталациите бяха дадени преференциални цени, надвишаващи 20 пъти изкупните цени на АЕЦ Козлодуй”, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на БСК.  

Малките производители обаче ги обвиняват в конфликт на интереси.

„Ще започнем да вадим техни фирми и да показваме кой къде е финансиран и за колко пари”, заяви Тошев.

„Не виждам на какво основание се прави извод за конфликт на интереси. Например при нас членуват Браншовата камара на енергетиците. Имаме и производители и потребители на електроенергия”, заяви Бранков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.