Преди това Вашингтон премахна митата за канадски стоманени и алуминиеви продукти

Решението на САЩ за премахване на митата за канадски стоманени и алуминиеви продукти подтикна Канада да отвърне чрез премахване на митата върху американски стоки, предаде БГНЕС.

"Финансовият министър Бил Морно обяви, че в сила от днес, Канада вдига ответните си мерки срещу САЩ", се казва в съобщението, цитирано от Спутник.

Тръмп подписа укази за премахване на мита върху стоки от Канада и Мексико

Този ход следва решението на Съединените щати от петък за прекратяване на митата за канадската стомана и алуминий. Те бяха наложени преди успешните преговори, довели до ново търговско споразумение между Съединените щати, Канада и Мексико, заменящо 25-годишното северноамериканско търговско споразумение (NAFTA). Канада реагира чрез налагане на реципрочни мерки „долар за долар“ срещу вноса на стомана, алуминий и други продукти от Съединените щати.

Миналата година Вашингтон реши да не освобождава повече Канада и Мексико от 25%-те тарифи върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий. Тогава Тръмп призова Канада и Мексико да забранят влизането на китайска стомана в САЩ през техните територия, заявявайки, че чуждите метали представляват заплаха за националната сигурност. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.