Ще бъдат построени 18 нови кораба

Канада планира да построи 18 нови кораба на бреговата охрана за 11,7 млрд. долара като част от програмата за модернизиране на застаряващия флот, съобщи премиерът Джъстин Трюдо, предаде БГНЕС.

"Бреговата охрана разполага с плавателни съдове, някои от които са почти толкова стари, колкото и самата брегова охрана", заяви Трюдо на пресконференция във Ванкувър. "Корабите просто не отговарят на изискванията на работата, а флотът, чиито кораби са на средна възраст от 38 години, е на ръба на "ръждясване", каза той.

Още 2 млрд. долара също са предназначени за удължаване на живота на настоящите кораби, включително ремонти и поддръжка, докато се чакат доставките на новите кораби.

Новите кораби - 16 многоцелеви кораба и два арктически и офшорни патрулни кораба - ще бъдат построени в канадските корабостроителници.

Първоначалните договори ще бъдат възложени на корабостроителниците във Ванкувър и Халифакс, като правителството иска да добави трета корабостроителница през следващите месеци.

"Тези нови кораби ще правят всичко - от разчупване на леда на Големите езера до официални риболовни патрули, предотвратяващи действия на замърсяване."

Трюдо отбелязва също така, че бреговата охрана спасява средно по 50 живота на ден, патрулирайки по най-обширната брегова линия на света - около 202 080 км по протежение на Атлантическия, Северния ледовит и Тихия океан. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.