Депутатите вече три пъти отхвърлиха сделката ѝ за Brexit

Подложеният на натиск британски премиер Тереза Мей се очаква да обяви днес кога ще си подаде оставката.

Мей ще се срещне с депутати от своята партия, за да се съгласи да се оттегли и да позволи да бъде избран някой друг на нейно място. В няколко медии се появи информацията, че тя смята да се оттегли от поста на лидер на консерваторите след няколко седмици.

"Таймс": Тереза Мей ще обяви оставка на 24 май

Този вътрешен избирателен процес най-вероятно ще започне на 10 юни, предаде БГНЕС.

По-рано Мей заяви, че няма да се оттегли от поста си, докато сделката ѝ за Brexit не бъде приета от парламента и дори насрочи ново гласуване за началото на юни, което снощи бе отложено.

Депутатите вече три пъти отхвърлиха сделката ѝ. 

Очаква се Тереза Мей да обяви новината след среща с Греъм Брейди - председателя на влиятелния Комитет 1922 от консервативни депутати, с когото ще обсъди своето политическо бъдеще, съобщиха британски медии, цитирани от Ройтерс и БТА.

Обявяването на очакваната оставка на Мей ще даде ход на процедура по избирането на нов лидер на управляващата Консервативна партия и, съответно, на правителството, който ще настоява за по-радикално споразумение за развода с ЕС, отбелязва Ройтерс. Според източник от този комитет, цитиран от ДПА, Мей ще обяви оставката си вероятно на или преди 10 юни и ще остане на поста си като служебен премиер до избирането на нов лидер на консерваторите. Очаква се надпреварата между кандидатите да трае около 6 седмици.

Юнкер: Омръзна ми от постоянните отлагания на срока за Brexit

За фаворит за спечелването й се сочи бившият външен министър Борис Джонсън - най-видният привърженик на Брекзит. Залозите дават 40 на сто вероятност той да я спечели. Друг вероятен претендент е Доминик Рааб, също привърженик на Брекзит и бивш министър по въпросите за развода с ЕС. Неговите шансове се оценяват на 14 на сто. Други вероятни кандидати за наследници на Мей са Майкъл Гоув, Андреа Ледсъм и сегашният външен министър Джереми Хънт, като шансовете на всеки от тях се оценяват на 7 процента. 

Тереза Мей е готова да предложи втори референдум за Brexit

По-рано Мей обещаваше да се оттегли, след като прокара през парламента споразумението за оттегляне, което тя постигна с ЕС. То обаче на три пъти бе отхвърлено от депутатите, и то със солидни мнозинства. Днес тя трябваше да представи споразумението за четвърти път в парламента с някои компромиси в него с цел привличане на повече депутатски гласове. Но още преди това реакциите срещу него бяха категорично отрицателни, което предвещаваше то отново да бъде решително отхвърлено. Последната информация е, че публикуването му се отлага за 3 юни. 

"Премиерката изслушва своите колеги относно проектозакона (за Брекзит) и ще продължи дискусиите", каза нейният говорител. 
Очаква се Мей да остане на поста си по време на предстоящото държавно посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в началото на юни. Той идва по нейна отдавнашна покана, съобщава агенция Прес Асошиейшън, цитирана от ДПА. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.