Египет изрази подкрепата си за военния съвет на Судан

Ръководителят на управляващия военен съвет на Судан пристигна днес в Кайро, където се срещнa с президента Абдел Фатах ал-Сиси, казаха от египетското президентство, цитирано от АФП и БТА.

Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан е на първата си международна визита, откакто пое властта след априлското оттегляне на президента Омар ал-Башир след месеци на протести.

Неговото посещение идва след като лидерите на суданските протести обявиха двудневна стачка от вторник, тъй като преговорите с военните за въвеждането на гражданско управление търпят неуспех.

Сдружението „Алианс за свобода и промяна“ е в противоречие с генералите за това дали преходният орган, управляващ в момента Судан трябва да бъде оглавяван от военна или цивилна личност.

Сваленият судански президент е в затвора

Преговорите между двете страни бяха отложени до понеделник.

Египет, чийто президент Абдел Фатах ал-Сиси в момента председателства Африканския съюз, изрази подкрепата си за военния съвет на Судан.

Говорителят на египетския президент каза, че Сиси е приел генерал Бурхан в двореца Итихадия в столицата на Египет.

Западните държави призоваха генералите да предадат властта на цивилна администрация, докато управляващият съвет получи подкрепа от регионални сили, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - двамата близки съюзници на Египет.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.