Коментират Андрей Райчев, Любен Дилов-син и Димитър Аврамов

Нямаше наказателен вот към БСП, но Бойко Борисов спря разпадния процес в ГЕРБ. Това каза социологът Андрей Райчев в Изборното студио на NOVA. Според него обаче БСП не е съумяла да се мобилизира, но и ДПС не са в успели да постигнат максимумът на вота на избирателите.

„Корнелия Нинова явно води повече войни, отколкото може да си позволи. Част от тези войни, макар че ги печели, я обезкървяват. /.../Вътрешната опозиция в БСП е слаба. Корнелия Нинова налага всичките си мнения без проблем и това е така, защото е избрана от цялата партия. БСП я харесва и затова тя се подведе по това да води тези войни”, посочи още Райчев.

„Епохата на безспорният, голям ГЕРБ свършва. Това не се е отменило, а просто се е отложило”, коментира социологът.

„Един голям победител има и това е вън от съмнение”, заяви Любен Дилов-син. „Той направи страхотно one man шоу с един телефон. Има и един голям губещ и това е БСП.  Това беше ясно, че ще стане така. Не може най-силният ти социалистически лидер, след Георги Димитров и Васил Коларов, да го унижаваш до последно и да не го номинираш. Ясно е, че ще се плати някаква цена. Любопитно е тази подкрепа, която получи ГЕРБ за ЕНП как се е осъществила. Това ще стане ясно от преференциите", добави той.

Политологът Димитър Аврамов заяви, че стратегията на БСП за европейските избори е била неправилна.

„Корнелия Нинова направи кампания и визия, които са неадекватни на БСП. 30 години левицата се опитва да събира малки формации, а тя дойде и разби всичко”, каза той.

Ако продължават скандалите в управлението, това не е автоматична гаранция, че ГЕРБ ще загуби изборите и няма да е на власт. За да се случи такова нещо, трябва да има ясна алтернатива и хората в изборната кампания да чуят какво ще им се случи утре. Всъщност, политиците трябва да се фокусират върху това да излъчат позитивна перспектива просто и ясно”, подчерта политологът.

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.