Европейците избраха промяната, евроскептиците не получиха очакваното

Резултатите от изборите на европейско ниво: традиционните партии в ляво и в дясно губят позиции за сметка на зелените и либералите, а популистите и евроскептиците спечелиха по-малко от очакваното.

Крайнодесните и евроскептиците  победиха в Италия, Франция и Великобритания. Но като цяло в Европа тези партии спечелиха по-малко от очакваното. ЕНП остава първа сила, следвана от ПЕС. Те обаче губят общото си мнозинство. За сметка на това сила набират Зелените партии, които се превръщат във важен фактор.

Всичко това очертава изключително трудни преговори за формиране на съюзи, а разговорите между лидерите на страните членки започват във вторник, в Брюксел.

Европейците гласуваха „за” промяната, но не подкрепиха твърдо антиевропейските партии. В 23 от 28 държави-членки спечелиха проевропейски формации, а евроскептиците получиха по-малко от очакваното в държави като Германия, Австрия и Холандия. Големите победители са по-малките проевропейски партии. Станахме свидетели на Зелена вълна в цяла Европа от Германия, Франция и Бенелюкс до Финландия, Дания, Австрия и Ирландия. Сега пътят към мнозинството вече ще минава през Зелените и либералите.

Какви са резултатите от евровота във всички страни от ЕС?

За първи път от 40 години е регистрирана толкова висока избирателна активност - 51%. Така вчера беше последният ден от изборите, но днес е първият ден от надпреварата за най-високите позиции в Европа и най-вече за председател на Европейската комисия. В този първи ден по всичко личи, че принципът на този пост да бъде избран водещият кандидат на партията с най-много места - ЕНП , няма да бъде спазен.

За първи път от 40 години насам десните и левите в Европарламента заедно няма да имат мнозинство. Сега в Брюксел всички очакват, че двамата водещи кандидати, и на ЕНП, и на левицата, ще получат високи постове, но не и председателското място в Еврокомисията. И Вебер, и Тимерманс призоваха за обединение на проевропейските сили.

Кои са победителите и кои - победените в изборите за Европейски парламент?

"Оттук нататък тези, които искат силен Европейски съюз трябва да обединят сили и това е отново моята покана към социалистите, либерали и зелени", заяви водещият кандидат на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер.

"Още веднъж, предложението ми е на масата - нека седнем заедно с прогресивните сили в парламента", посочи водещият кандидат на ПЕС за председател на ЕК Франс Тимерманс.

Големият победител на тези избори е групата на либералите. Френският президент Еманюел Макрон загуби в родината си, но спечели в Европа. Макрон обедини сили с АЛДЕ и така либералите в Европарламента се превърнаха в решаващият фактор с ключов играч - президентът на Франция. А посланието на либералите за следващия председател на Еврокомисията беше ясно - няма да се съобразят с принципа на водещия кандидат.

"Новият баланс на силите в Европараламента изисква председател на Еврокомисията, който може да изгради устойчиво мнозинство отвъд партийните линии", заяви Ги Верхофстат - председател на групата АЛДЕ в ЕП.

Социолог: Усмихнатите спечелиха, а начумерените загубиха евровота

Зелените увеличиха значително местата си в парламента. В Германия „Зелените” се наредиха на второ място, а във Франция на трето, оставяйки зад себе си социалистите. Сега не е ясно дали коалицията на Ангела Меркел ще оцелее след унизителния резултат за германските социалдемократи. В Гърция пък бяха свикани предсрочни избори след загубата на партията на премиера Алексис Ципрас на евровота. Матео Салвини триумфира в Италия, а изборният резултат може да го накара да развали коалицията с „5 звезди” и да се опита да управлява сам.

Ще успеят ли четирите проевропейски сили да постигнат консенсус и да неутрализират евроскептиците през следващите 4 години? Отговор на този въпрос може да ни даде личността на новия председател на Еврокомисията, избиран от европейските лидери и Европейския парламент. Във вторник лидерите на страните членки пристигат в Брюксел, за да обсъдят кой ще наследи Жан-Клод Юнкер. А преговорите между тях започнаха още днес.

ИЗБОРИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ: Рекордна активност и победа за крайнодесните

Франция може да се похвали с рекордна активност – 52%. Крайнодесните спечелиха. А Марин Льо Пен поиска разпускане на Националното събрание. С близо 1% разлика партията на Марин Льо Пен спечели пред Еманюел Макрон европейските избори.

Това обаче не изненадва никого в страната. Резултатът е съвсем очакван, защото той е повторение на изборите отпреди 5 години, когато Марин Льо Пен спечели със същия резултат. Това са първи евроизбори за партията на Еманюел Макрон.

Льо Пен поиска разпускане на парламента

24 евродепутати за нея в ЕП срещу 22 за Еманюел Макрон. Същото, както и до този момент, Льо Пен поиска разпускане на парламента, свикване на предсрочни избори. Макрон пък отговори, че продължава да води политиката си такава, каквато е до този момент, дори още по-активна. 

Голямото разочарование идва от републиканците и от крайната левица на Меланшон, които записаха едни от най-драматичните си и ниски резултати в гласувания до този момент. Голямата изненада – партията на зелените е с 13% и 13 места в ЕП.

Brexit - победител на изборите в Англия: Какви са реакциите на българите там?

Brexit партията на популиста Найджъл Фараж - първа на изборите във Великобритания. Заради несигурността около развода с Брюксел, управляващите Консерватори регистрираха най-слабия си резултат от 1832 година насам - по-малко от 9%.

Поне 30% от британците избраха новата партия на Найджъл Фараж - Brexit.

250 000 българи поне работят и живеят във Великобритания. На около 40 минути от Лондон се намира ферма за бране и пакетиране на горски плодове – ягоди и малини. В нея работят 1 200 българи. Един от техните мениджъри – Салих Ходжов живее от 18 години във Великобритания „Според мен нищо няма да се промени много драстично. Тук нищо не се променя бързо”, казва Ходжов.

Фараж поиска да участва в преговорите за Brexit

Фирмата, в която той е мениджър е сред лидерите на вътрешния британски пазар. При него като сезонни работници са заети 1200 българи. „Започват да идват много хора от бургаския край, малко от шуменския край”, допълва още Ходжов.

Христина от Доспад бере плодове в Англия за трета година. Тя е на гурбет с голяма част от семейството си. „Братовчеди, леля ми. На ден средно изкарвам 80 паунда със сигурност”, казва тя.

„Моята философия е много проста – ако хората искат да работят и имат желание да работят – в Англия няма да имат проблеми да работят, докато имат желание. Самите хора ще решат дали искат или не искат да работят. Може да има малко администрация, която трябва да направят, но това ще бъде минимално”, коментира Салих Ходжов.

„Донякъде Brexit ни притеснява, защото ще идваме по-трудно тук”, казва Христина.

За Ренета Заимова от София брането на ягоди в Англия е поминък от 2 години. В България работи в шивашки цех. „Работя там зимата,  лятото - тук и ми е много добре”, казва тя.

Салих Ходжов предвижда отлив от български сезонни работници в следващите години, но не заради евентуални рестрикции. „Стандартът в България става по-висок. Разликата България-Англия започва да намалява. Паундът не е толкова силен. Не е толкова интересно за хората да работят тук”, казва Салих Ходжов.

Ако българите в чужбина решаваха евровота, те биха дали първото място на „Демократична България” с 28,76%. Втори са ГЕРБ с 22,16%, трети БСП с 15,42%, четвърти ВМРО със 7,06%, пети – „Възраждане” с 4,26%. Изненадата и в чужбина с 3% е Десислава Иванчева.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.