Ще бъдат показани и графики на емблематичния италиански художник

21 рисунки и графики на италианския художник Енио Калабрия, едни от най-ярките представители на европейската фигуративна живопис, ще бъдат представени в София. Те са част от частна колекция, която ще бъде представена на 29 май в арт пространство „Кооператива“.

СНИМКИ НА ЧАСТ ОТ ЕКСПОНАТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Роден през 1937 г. в Триполи, Енио Калабрия прави първата си самостоятелна изложба още през 1958 г. Няколко години по-късно творецът вече е част от кръга на художниците Уго Атарди, Лоренцо Веспиняни, Фернандо Фарули, Пиеро Гучоне, Алберто Джанкуинто, които, заедно с критиците на изкуството Антонио де Гуерчо, Дарио Микаки и Дуилио Морозини, съставят групата "За и против" (Il pro e il contro). Голямата слава Енио Калабрия обаче печели с участието си на Биеналето във Венеция през 1964 г., на което - от 1974 до 1978 г. - е член на Административния съвет.

В рамките на изложбата в София ще бъде представена и частна колекция следобедни и вечерни коктейлни рокли и аксесоари от 1920-1935 г., изработени в Рим, Париж, Виена. Експонатите от колекцията рокли ще бъдат разпродадени с благотворителна цел, като събраната сума ще бъде дарена на две организации за защита на бездомните животни – фондация „Център Оскар и Лора 2009“ в град Благоевград, както и на Любка Митова, единственият служител, който се грижи за над 150 кучета в общинския приют в град Сандански.

Изложбата ще продължи до 2 юни включително.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.