Повече от 20 000 мълнии са паднали в страната за последните 24 часа

Още наводнения и градушки в Централна и Северна България. Обилни валежи и гръмотевични бури имаше днес от Пазарджик през Бургас до Варненско. Евакуират село Тутраканци край Провадия заради опасен язовир. 

Същевременно 30 000 мълнии са паднали над България за последните 24 часа.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Частично бедствено положение е обявено в село Тутраканци, община Провадия. Причината е сигнал за преливане на едноименния язовир. Временно бяха евакуирани жителите на селото, съобщават от МВР.

Към момента се отчита спад в нивото на язовира, няма и преливане през стената, съобщават още от МВР.

Междувременно е предупреден и кметът на съседно село Бозвелийско за готовност за евакуация при необходимост, както и областният управител за създадената организация и състоянието към момента.

ПРЕЛИВА ЯЗОВИР В ТУТРАКАНЦИ, ЕВАКУИРАТ ХОРАТА - СНИМКИ

„Язовирната стена е от земна маса – насип, тоест не е масивна от бетон. Село Тутраканци е в непосредствена близост до стената. В момента е овладяно положението. 50 см е паднало нивото на язовира. През стената не прелива, само през преливника. Първият ред къщи от селото бяха евакуирани, говорим за 10-ина души. В момента се прави насип върху стената. Говорим за 5-метрова стена, която в момента е останала около 3,5 метра. Дори и да се скъса стената, няма как да залее цялото село”, заяви Стоян Пасев, областен управител на Варна.

В Габровско водната стихия отнесе дървения мост на Дряновския манастир още в понеделник. Местната община ще търси помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, за да възстанови съоръжението.

Обилен дъжд падна и във Велико Търново. Наводнени бяха централни улици. 

През нощта валежите ще отслабват и до сутринта навсякъде ще спрат. Утре през първата половина на деня ще се радваме на повече слънце. Следобед обаче отново ни очакват облаци, дъждове и гръмотевични бури, но вече по-слаби.

Максималните температури остават малко по-ниски от средните за юни и ще достигат 22 – 27 градуса.

В планините времето остава без промяна- следобед отново се очаква дъжд с гръмотевици и усилване на вятъра.

Край морето ще има повече слънце, а вероятността за валежи е малка. Температурата на въздуха ще достига 23-26 градуса, а водата вече е около 21 - 22. Вятърът ще е до умерен от югоизток, а вълнението слабо.

В четвъртък ще има повече слънце, а кратки валежи са възможни над западните райони.  От петък до неделя ще се затопля и максималните температури ще достигат 30 градуса. Ще е слънчево, а кратки превалявания ще има само на изток и в планините.  В началото на новата седмица слабо ще захладнее, като остават условията за следобедни дъждове.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.