Ще се отказват и разрешения за пътувания с частни и корпоративни самолети и яхти

Администрацията на Тръмп наложи нови строги ограничения за пътувания и посещения в Куба от американски граждани, включително и забрана на много форми на пътувания с цел образование и отдих, предаде БТА. 

В съобщение на Министерството на финансите се казва, че САЩ вече няма да разрешават групови пътувания до Острова по образователни и културни програми, известни като "хора при хора". В рамките на тези програми хиляди американски граждани посещаваха Куба дори още преди възстановяването на дипломатическите отношения с комунистическото правителство на Куба през декември 2014 г. 

ЕС е против мерки на САЩ срещу Куба

Ще се отказват и разрешения за пътувания с частни и корпоративни самолети и яхти. Засега изглежда, че от новите мерки няма да бъдат засегнати редовните пътнически полети. Разрешени остават и университетски групови посещения, академични форуми, журналистически и професионални срещи. 

Според финансовия министър Стивън Мнучин новите мерки се предприемат в отговор на "дестабилизиращата роля" на Куба в Западното полукълбо, включително и заради нейната подкрепа за правителството на президента Николас Мадуро във Венецуела. Те влизат в сила от утре, след като бъдат публикувани във Федералния регистър. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.