Бурите през последните дни унищожиха насаждения, нанесоха щети по сгради и пътища

Бурите през последните дни унищожиха насаждения, нанесоха щети по сгради и пътища. Ветровете поразиха и голям брой гнезда на птици, и то в период, в който малките им още не могат да летят.

При последните бури имаше много поражения в цялата страна. Вятърът повали огромни дървета, а в Стара Загора беше истински апокалипсис. След бурята в града в Спасителния център за диви животни попадат две морски орлета.

Немощните орлета все още са уплашени. С качулки са, за да не ги притеснява човешкото присъствие. Ветеринарите следят всеки ден тяхното тегло.

"Едната птица пристигна при нас с кръвоизлив. Явно не се храни - това се вижда от теглото й, което пада", каза ветеринарният лекар Стефка Димитрова.

ПОРОИ В БЪЛГАРИЯ: Градушки, наводнения и евакуация на хора (ВИДЕО+СНИМКИ)

Двете морски орлета падат с гнездото си при бурния вятър в началото на юни. Тъй като са малки, не са могли да излетят. Ако не са били забелязани след бурята, вече можеха да са загинали.

"Изживяват голям стрес, тъй като все пак домът им се е срутил. А стресът за птица е основното, което я заплашва", каза още Димитрова.

Влизаме в детската градина на Спасителния център в Стара Загора, където е време за обяд. Менюто е дребна риба.

"Разделени са на възрастови групи - като в детската ясла. По-големите изяждат храната на по-малките", заяви д-р Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

От „Моята новина”: Наводнения след порои на много места в страната (ВИДЕО)

В тази шумна компания са четири щъркелчета, жертви на бурите в село Първомайци край Горна Оряховица. Силните ветрове и пороят буквално са издухали невръстните пилета от гнездото им.

"От падането от високо едното има счупено крило, но е млада птица и имаме очаквания, че всичко ще бъде добре", добави д-р Клисурова.

Малките пациенти засега остават в Центъра под грижите на лекари. Когато здравето им позволи, ще се върнат в дивата природа.

Засега времето е на път да се успокои. И днес очакваме по-значителни превалявания с бури в Централна и Западна България, а утре и в събота ще вали и гърми повече в източните райони.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.