Пороите разрушиха канализацията на града

Бедствено положение в Стрелча. Общината е без питейна вода, вече няколко дни. Причината е, че последните бури и проливните дъждове са нанесли сериозни щети на вододайната зона.

Бедственото положение се обявява, след като водовземните съоръжения на реката неведнъж бяха залети и затлачени с тиня, пясък и чакъл, камъни и дървета. От Балкана буйните води свличат дървен материал, който затлачва течението и едва не наводнява града. „Много страшно бучеше. Викам да изляза и тя беше ето тук до дуварчето”, допълни Пана Василева. „Реката така не съм я виждал от много време. От поне десетина години”, каза Нанчо Нанчев.

Не може да се ползва нито баня, нито тоалетна. Личната хигиена остава на по-заден план. Водопроводът на Стрелча е запушен от калта след пороите.

„Той е етернитов, канцерогенен и опасен за здравето. В момента е запушен с кал и тиня след дъждовете. Това ни е единственият начин да водоснабдим Стрелча. Притесненията са ни колко време ще продължи този проблем и опасения да не тръгне епидемия в града", коментира кметът на Стрелча Стойно Чачов.

Общината очаква пари от комисията по бедствия и аварии. За непосредствените нужди на хората кметът е поискал няколко водоноски.

Срокът на обявеното бедствено положение е до 09:00 часа на 17 юни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.