Решението идва след публикуването на карикатура на израелския премиер

„Ню Йорк Таймс“ обяви, че вече няма да публикува ежедневни политически шаржове в международното си издание. Преди няколко седмицивестникът се извини за публикуването на карикатура с израелския премиер Бенямин Нетаняху, сметната за антисемитска.

Карикатурата, публикувана през април, изобразява Нетаняху като куче-водач, носещо каишка със звездата на Давид и водещ сляп Доналд Тръмп, който носи кипа или еврейска шапчица. Това предизвика бунт в еврейската общност, като посланикът на Израел в ООН оприличи рисунката на съдържанието на нацисткия таблоид  „Дер Щармер“, припомня БГНЕС.

Youtube забранява видеа и стриймове, насаждащи омраза

Редакторът Джеймс Бенет каза, че вестникът планира за една година да спре да публикува политически шаржове в международната версия на „Таймс“ в съответствие с американското издание. Решението ще влезе в сила от 1 юли, съобщи Бенет в изявление в понеделник, цитирано от АФП.

Патрик Чапат, един от водещите карикатуристи на вестника, обяви, че решението е пряко свързано с карикатурата на Нетаняху. Той осъди поставянето ѝ в центъра на спора и заяви, че е обезпокоен от попадането на медиите под политически натиск и критики от „моралистични тълпи” в социалните медии.

Google спира бизнес сътрудничеството с Huawei

„През последните години някои от най-добрите карикатуристи загубиха позициите си, защото техните издатели намериха работата им за твърде критична към Тръмп. Може би трябва да започнем да се тревожим”, пише Чапат в личния си уебсайт.

Бенет каза, че вестникът се надява да продължи да работи с Чапат и по други проекти.

Издателят на „Ню Йорк Таймс“ А. Г. Сълзбъргър обяви през май, че редакторът, който е публикувал карикатурата, ще бъде санкциониран.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.