Новината съобщи в Туитър бившият белгийски премиер Ги Верхофстат

Центристката политическа група в Европарламента, към която се присъединиха френските депутати, последователи на президента Еманюел Макрон, вече ще се нарича "Обнови Европа" - име, което по тяхно искане не съдържа повече думата "либерал", смятана за обременена с твърде много конотации във Франция, предаде БТА.

Френските евродепутати, избрани в края на май от листата "Ренесанс" (21 на брой) представляват най-голямата делегация в тази група със стотина членове, която ще бъде третата в ЕП след Европейската народна партия и Европейските социалисти и социалдемократи. Новата група е изградена върлху базата на АЛДЕ (Алианса на либералите и демократите за Европа), председателствана от бившия белгийски премиер Ги Верхофстат, ревностен поддръжник на европейските амбиции на Макрон, отбелязва АФП.

"Нашата нова група в Европейския парламент избра ново име: "Обнови Европа" (Renew Europe, Renouveler l'Europe), написа днес в Туитър Верхофстат, като изрази задоволство от появата на формация " по-силна от всякога".

Новото име "трябва да удовтлетвори нашите нови френски партньори", реагира новият британски евродепутат от Либерал-демократите Крис Дейвис, чиято делегация е втората в групата. "Но мнозина от нас ще продължат да я наричат "либералната група", добави той.

"Обнови Европа" ще заема ключова позиция в новия Европарламент, след като Европейската народна партия и Европейските социалисти и социалдемократи загубиха на изборите историческия си капацитет да сформират мнозинство помежду си. А новите френски членове на групата разчитат да играят първостепенна роля, водени от бившата министърка Натали Лоазо, която е кандидат за председателския пост на новата група, който ще бъде определен на 18 или 19 юни, отбелязва АФП. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.