Концентрирана игра в четвъртия гейм и тайбрека донесоха ценния триумф за волейболистите ни

Националният ни отбор по волейбол стартира по перфектен начин мачовете от „Лигата на нациите”, които се играят във Варна, съобщава gong.bg. Възпитаниците на Силвано Пранди изстрадаха успеха, но в крайна сметка надделяха с 3:2 над Австралия в зала „Конгресна”. На дваж „кенгурата” имаха превес в резултата, но концентрирана игра в четвъртия гейм и тайбрека донесоха ценния триумф за „лъвовете”. Донякъде успехът бе помрачен от липсата на много зрители в морската зала.

По този начин те записаха трета победа в надпреварата и втора поредна и застанаха на десетото място във временното класиране със седем точки. Австралия пък остана 14-и с шест точки, а „трикольорите” на 15-и юни ще посрещнат пак във Варна селекцията на Япония.

България нанесе първа загуба на Франция с великолепен обрат (ВИДЕО)

Мачът в зала „Конгресна” във Варна стартира равностойно, като и двете селекции се движиха точка за точка. При първото техническо прекъсване пък „лъвовете” имаха два пункта превес, но „кенгурата” успяха да обърнат развоя и да вземат надмощие. Последваха четири експресни точки за гостите в средата на гейма, които в крайна сметка бяха достатъчни за хората на Марк Лебедев да задържат преднината и да затворят частта при 25:20.

Втората част стартира с надмощие от австралийците, които имаха самочувствието още от първия гейм. Австралия стигна до предимство при 8:4, а малко след това разликата стана седем точки – 11:4. Последва равна игра, а Теодор Тодоров влезе от пейката. Нашите върнаха част от пасива, за да направят 21:22 след добра атака от Цветан Соколов. Австралия стигна до геймбол при 24:22, но ас на Тодор Скримов ни върна – 24:24.

В тази част от гейма нещата вървяха точка за точка и нервно, а двоен блок донесе успеха за нашите във втория гейм – 29:27.

 

По сходен начин тръгна и третият гейм, само че в него по-находчиви бяха родните волейболисти, които стигнаха първи до осем точки, оставяйки опонента на пет. Австралия обаче се добра до равенството за 13:13, но нашите пак бяха с превес при второто техническо – 16:15. Три поредни точки за хората на Лебедев бяха вкарани и те дръпнаха с 18:16. Розалин Пенчев атакува яростно и намали за 18:20, но последваха четири поредни точки за „кенгурата”, за да може да затворят частта при 25:22.

Четвъртият гейм се разви изцяло по вкуса на отбора, воден от Силвано Пранди, а България поведе с 8:4. Последваха разменени точки, а ас на Скримов направи резултата 14:9. Последва умела игра от начален удар от „лъвовете” във Варна, като Розалин Пенчев с добра атака направи 22:18, за да може аут на Стоктън да затвори гейма за нас – 25:21.

Добра част направи Линкъл Уилямс за гостите, а в самия край най-съобразителен в нападенията си бе Самюъл Уолкър, за да може разпределителят Аршдийл Досандж да пусне хитро топката в полето на България и да затвори частта. 

Напълно очаквано тайбрекът стартира с много нерви, но все пак волейболистите ни взеха превес от три точки. Последва стопяване на разликата до една, а до разменянето на полетата всичко гравитираше около точка разлика. Австралийците дори съумяха да дръпнат с четири пункта в най-нервната част от гейма, но родните волейболисти върнаха пасива, а освен това и затвориха частта на 13, след като губеха с 9:13. Шест поредни точки и успехът заслужено остана в отбора на Силвано Пранди.

България: Георги Сеганов, Николай Учиков, Николай Пенчев, Розалин Пенчев, Светослав Гоцев, Алекс Грозданов - Петър Каракашев-либеро

Австралия: Аршдийп Досандж, Линкълн Уилямс, Люк Смит, Самюъл Уолкър, Ниемая Моут, Трент ОДиа - Люк Пери-либеро

Източник: gong.bg

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.