Апаратът ще бъде на орбита от едва 680 метра над повърхността на Бену

Сондата на НАСА „Осирис Рекс“ успя да се доближи на максимално близко разстояние до астероида Бену, който изучава, съобщава БГНЕС. В момента апаратът се намира на разстояние от космическия обект, каквото не е било достигано от друга сонда в историята, посочват от американската космическа агенция.

След скорошна маневра „Осирис Рекс“ навлезе в нова фаза от мисията си, в която апаратът ще бъде на орбита от едва 680 метра над повърхността на Бену. Това ще позволи на сондата на направи снимки с висока резолюция на хоризонта на астероида и да направи по-детайлна карта на разположените на повърхността му обекти. Космическият апарат ще остане на тази орбита до втората седмица на август.

 

Сондата ОСИРИС-РЕКС засне Земята (СНИМКА)

„Осирис Рекс“ е първата сонда на НАСА, която е планирано да се завърне на Земята с проби от космическия обект, който изследва. Мисията му е планирано да продължи седем години. Апаратът беше изстрелян през септември 2016 година и пристигна в орбита около Бену през декември 2018 година.

Бену е околоземен астероид, който може да премине около планетата ни на разстояние по-близко от това до Луната през 2135 година, и дори още по-близо при следващите завъртания около орбитата си през 2175 и 2195 година.

Въпреки че вероятността астероидът да удари пряко Земята е малко вероятна, пробите от него, донесени от „Осирис Рекс“, ще помогнат на учените да разберат същността на околоземните астероиди и как да се справят с тях, ако някой заплашва планетата ни.

Очаква се „Осирис Рекс“ да се завърне на Земята през септември 2023 година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.