Ето някои решения, които можете да опитате

Ако имате чувството, че вкъщи е студено, неуютно, разхвърляно и затрупано и просто не ви се прибира, значи трябва да вземете мерки. Понякога домът ни се струва неуютен и без някоя от горните видими причини, пише "Дарик нюз".

Хаос

Безпорядъкът вкъщи невинаги означава немарлива домакиня, а понякога и малко пространство. Това, съчетано с липсата на време всяко нещо да се връща на мястото му, може наистина да създаде хаос и усещането, че не владеем положението. Спокойно!

Огледайте всяко място, което може да ползвате, „за да скриете” (най-добре да изхвърлите) предметите, които ви дразнят – под легло, върху шкафове, на балкона. Ще ви хрумнат много идеи за оптимизиране. Отдавна знаем, че преподреждането на гардероба, например, дава усещането, че връщаме контрола над живота си. След като подредите, изхвърлите и наместите всичко и вече не се ритате в предмети, се старайте да връщате използваните неща обратно по местата им.
 
Не е удобно

Домът ви може да е принадлежал на някого преди вас и да сте наследили неговия начин на подреждане например. У нас не е нетрадиционно снаха да заживее в бившия дом на свекърите си. Случва се и да е имало наематели преди вас или просто единият партньор да е обзавел дома за другия... да не изброяваме всички вероятности. Така или иначе вече вие сте „шефът”, вие живеете там и затова трябва да адаптирате жилището към вашите нужди.

ВЕРЕН ПРИЯТЕЛ: Какво е чувството да имаш домашен любимец? (ГАЛЕРИЯ)

Ако спите в хола, намерете начин спалното ви бельо да е възможно най-близо до дивана. Ако кошарата на бебето е в спалнята, а дрехите му в неговата потенциална бъдеща стая, това ще ви затруднява ежедневно. А често в кухнята сме затрупани от посуда, която не ползваме и трудно се добираме до необходимата ежедневно. Променете това. Може за ден да направите истински хаос, докато решите кое къде да преместите, но после ще ви бъде много по-удобно и ще сте си благодарни.  
 
Мебелите са стари

Ясно е, че всички щяхме да сменим мебелите, които ни дразнят, ако имахме възможност. Но не винаги има. В днешно време има безброй евтини хитринки в магазините, с които да освежим дома – например стикери за стената в детската стая, фолио за покриване на мебели, цветни възглавнички. За последните особено, дори да не искате да ги купите, винаги може да намерите съседка, която шие прекрасно и да й дадете плат по ваш избор (или сами да ушиете) и да си направите хубави цветни калъфки.

Малките детайли правят голямо освежаване. Заиграйте се с пердетата, боядисайте една стена цветна и вече къщата ви няма да изглежда овехтяла.
 
Тъмно и студено е

Първи етаж, северно изложение, влажно място…. Това може да се окаже комбинация, която ви кара да чувствате студенина и тъмнина вкъщи. Затова си помогнете с всички сили и средства. Проветрявайте постоянно.
 
Ако има влага и мухъл, борбата с които е безпредметна, трябва по-често да чистите местата, на които се появява. Ако зад гардероба ви например (заради външната стена на първи етаж или в таванска стая) често се появява мухъл, най-добрият начин е да сложим изолация, разбира се. Но нали сега търсим бързи решения, затова съветът е да издърпвате по-често гардероба и да почиствате. В прекалено многото дрехи, в които няма въздух и са наблъскани в чекмеджета и шкафове, също се задържа влага в студеното жилище. Имайте го предвид, като подреждате.
 
Относно тъмнината е ясно – по-светли или никакви пердета, светли стени, щорите да се вдигат изцяло през деня. Ще видите, като пуснете възможно най-много светлина как енергията вкъщи ще се промени.

Снимка: iStock
 
Някой е починал в този дом

Неприятна тема е, но се случва да загубим близък вкъщи. Потиснатостта няма да ви мине само с пребоядисване на стените. Да, добра идея е да смените мебел или да пребоядисате, за да внесете настроение. У нас обаче вярващите хора често прибягват до друго – светец, който да поканят да освети дома им. Не се свенете и направете този ритуал. Дори и да не сте вярващ, ще поканите приятели вкъщи, ще се повеселите и ще си дадете психологическо ново начало. Най-малкото празниците винаги са по-хубави от делниците.

Снимка: iStock
 
Ако, в крайна сметка, нищо от тези неща не помага, значи трябва да вложите средства и да потърсите ново жилище или тотално да обновите старото. Често се ползват и услугите на фън шуй специалисти, за които се твърди, че дават резултат.

Информация: dariknews.bg

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.