Вижте историята на Наланда

Наланда е едно от най-високо ценените туптящи сърца на образованието в древния свят.

Разположен в днешния индийски щат Бихар, университетът е бил активен международен интелектуален център. Учени от цял свят са отивали в Наланда, за да учат философия, медицина, астрономия и други предмети.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК.

Преди да бъде унищожен от мюсюлманските нашествия в Индия, историческите източници сочат, че е живял дълъг и продуктивен живот -  от V до XII век.

Университетът е бил архитектурен и благоустройствен шедьовър. Разполагал е с 8 отделни звена, 10 храма, зали за медитация, класни стаи, езера и паркове. Имал е 9-етажна библиотека, където са били преписвани книги и документи, така че отделните учени да могат да имат собствени колекции. Библиотеката е съдържала над 9 милиона ръкописа.

Съществували са общежития за студенти, може би за първи път в историята на образователните институции. В най-силните години на Наланда, общежитията са били дом на над 10 000 студенти и 2 000 професори.

Определян като „първия велик университет в познатата история”, Наланда е бил най-глобалното висше учебно заведение на своето време, привличайки жадните за знания от Корея, Япония, Тибет, Персия, Турция и т.н

Със залезът на будизмa в Индия идва и залезът на Наланда. Мюсюлманските нашествия от XII до XVI век, започнали частично още през VIII век., напълно променят облика на страната. По-голямата част от културното наследство е унищожено, а милиони от местното население са избити.

Не е по-различна и съдбата на учебния комплекс. Около 1193 г. амбициозен тюркски пълководец поема задачата да постави под контрол политически неопределения район на Бихар (хинди: университет, т.е района на университетите). Според персийски историци той щурмува портите на университета, след което обръсва главите на брамините и ги линчува. Много монаси са изгорени живи. Други обезглавени.

След като разбират университетския характер на милионите ръкописи, завоевателите подпалват библиотеката. Казва се, че стълбовете дим от горящата книжнина са се издигали в продължение на 3 месеца.

800 години след унищожението си Наланда оживява отново. През 1860 г. големият археолог Александър Кънингам успява да идентифицира руините му и през 1915 г. започват разкопките на обекта.

Днес Наланда е едно от най-посещаваните исторически и културни забележителности в Индия. През 2006 г. Китай, Индия, Сингапур и Япония предлагат план да възобновят древните руини в  „Международния университет Наланда”. Официалното откриване на възстановеното висше учебно заведение се състои на 19-ти септември 2014 г.

И класовете в Наланда започват отново.

Вижте още любопитни галерии:

Любимите дестинации на звездите за лято '2018 (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО)

20 пленителни места в България, които трябва да посетите (ГАЛЕРИЯ)

10 места, които трябва да посетите през 2018 г. (СНИМКИ)

10 невероятно красиви европейски градчета (ГАЛЕРИЯ)

Чинкуе Тере - Рай на Земята (СНИМКИ)

Най-живописните пътища в света (ГАЛЕРИЯ)

ВИЖТЕ НЯКОИ ОТ ТОП МЕСТАТА ЗА ТУРИСТИ ПРЕЗ '2018 ТУК

Топ 5 на най-слънчевите градове в света 

Трите зодии, които ще пътешестват най-много през 2018-а година (ВИДЕО)

10 места, които трябва да посетите през 2018 г. (СНИМКИ)

16-те най-опасни страни на света 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.