Европейските лидери се събраха на среща на върха, за да договорят кандидатите, които ще заемат най-високите постове в Съюза

Напрегнати разговори в Брюксел. Европейските лидери се събраха на среща на върха, за да договорят кандидатите, които ще заемат най-високите постове в Съюза.

Липсата на мнозинство противопостави основните политически сили и съответно позициите на европейските лидери. Тези, които са в семейството на ЕНП между които и България влязоха на съвета, отстоявайки кандидатурата на германеца Манфред Вебер.

“Имаме партийно решение, с предварително посочен кандидат, и ние като партия стоим убедително зад кандидата за председател на ЕК. Едва ли ще се договорим тази вечер, но преговорите ще продължат”, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Колегите му от ЕНП дисциплинарно повториха същата позиция, но за никого не е тайна, че по-интересен е резервният план, изключващ германския кандидат. А това е все по вероятно след като Франция и Германия са на противоположни мнения за кандидатите.

А какъв е резервния план подсказаха социалисти и либерали, които не приемат името на Вебер.''Няма да подкрепя кандидат, който не се ползва от подкрепата на Европарламента”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

''Трябва да намерим човек с компетентност, амбиции и доверие. Ще застана зад най-силната фигура, отговаряща на тези изисквания”, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.