Как да се справим с тревожността?

Лятото вече е тук и е време за море и почивка. Време, което е само за вас- без да мислите за работа и домакински задължения. Възможно ли е обаче отделянето от ежедневните задължения да отключи депресия, тревожност или дори фобия у вас?

Оказва се, че депресията и тревожността са състояния, които се отключват точно в най-хубавите ни моменти от живота.

„Човек ги носи в себе си, но обикновено в някаква форма ги потиска с хиперактивност в ежедневието си. Тогава тревожността и депресията стават като фон. През отпуските човек остава насаме със себе си и тогава състоянията, които са част от неговата психика, започват да се проявяват навън”, каза психотерапевтът д-р Димитър Тенчев.

Как да избегнем депресията след празниците?

Има няколко вида депресии – реактивна, клинична и екзистенциална.

„Екзистенциалната депресия е при хората, които обикновено са изпълнили целия чек-лист на живота си, т.е. може да минат за успешни според критериите на обществото. Отключва се депресия в резултат на това, че това не е техният живот, а това е живот, който, според каноните на обществото, е успешен. Много пъти давам за пример един велик кардиохирург, който се самоуби, защото мечтата му е била да бъде танцьор на танго. Ежедневието ни губи, социумът ни губи с това ние да се опитваме да се харесаме, да бъдем одобрени, потупани по рамото. Човек трябва да извърви пътят към себе си”, обясни психотерапевтът.

По думите му се наблюдава рязко намаляване на възрастовата граница при хората, които се оплакват от състояние на депресия. „Ако преди идваха хора на възраст 30+ с тези оплаквания, сега вече идват и от 14-15-20-годишна възраст”, посочи д-р Димитър Тенчев.

Репортер: Габриела Махлелиева

Целия репортаж вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.