Майки искат среща със здравния министър

„В случая не е имало закъснение относно лечението на детето". Това заяви в предаването "Здравей, България" майката на починалата в болница ИСУЛ преди няколко дни Надя Мирчева. Тя допълни, че лекарите са направили всичко възможно за нея. 

Мирчева е получила писмо, в което се напомня, че трябва да плати сметката за лечението й. Това „Дължа ги от дарителската сметка”, обясни тя.

Напрежение между ИСУЛ и Здравната каса след смъртта на дете

Според нея трябва да има промяна в регламентацията на лечението на деца в такава ситуация, а родителите им да бъдат до тях в болницата.

„По закон майката лично трябва да подава документи за лечението на детето си. Или с нотариално заверено пълномощно”, обясни Теодора Арменкова от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.

СЛЕД СЛУЧАЯ "МИМИ": Промените в реда за лекарствата ще бъдат предложени до дни

А Симона Караиванова от същото сдружение отбеляза, че има и друг проблем - с липса на жизнено важни лекарствва за лечение на такива деца. "От януари миналата година няма „Винтристин”. А той е като аспирина. Това е дъното. Заместник-министър Жени Начева декларира, че от 1 май  няма да се искат пари от дарителските сметки на родителите от Здравната каса. Декларира, че болниците ще могат да купуват тези лекарства, и че няма да се занимават родителите”, коментира тя. 

А майките им искат среща със здравния министър Кирил Ананиев. 

НЗОК ще съдейства за облекчаване на процедурата по кандидатстване за лечение

Целия разговор вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.