Учените откриват патогените с бързи тестове

Повишен риск от хранителни инфекции заради горещините. С настъпването на лятото най-уязвими към тях са туристите по морето.

Неписан закон е, че през лятото трябва да сме особено внимателни с какво се храним, за да избегнем инфекции. Ако все пак се стигне дотам, е изключително важно да открием причинителя. Именно тук на помощ идват учените от Института по микробиология към БАН, които разработват т.нар. бързи тестове. С тяхна помощ само за часове се установяват причинителите на бактериалните инфекции.

Докато е на морето, Боряна Дойчинова често залага на бързото хранене.  „Досега не съм имала стомашни проблеми, купувам си оттук и всичко е много прясно и вкусно”, сподели тя.

Застраховка, че храната е безопасна обаче, не винаги може да има. Затова и съветът е да не се поддаваме на всички  изкушения, които предлагат ресторантите и будките на открито. „Трябва да внимаваме с месните храни и най-вече с каймите, млечните продукти, сладоледите, птичето месо, различните грилове”, коментира чл. кор. Христо Найденски от Института по микробиология към БАН. 

В противен случай вероятността да получим хранителна инфекция нараства. Екип от Института по микробиология на БАН вече няколко години разработва ново поколение тестове, които откриват причинителя на инфекцията. „Този тест може да бъде направен в рамките на един работен ден и да се произнесем компетентно.  За разлика от стандартните тестовеу тези се правят в продължение на няколко дни, след което има интерпретация”, допълни още чл. кор. Христо Найденски.

Едно от най-големите предимства на ДНК тестовете, върху които работят учените от БАН, е своевременното и адекватно лечение на пациентите. „Бързата идентификация на хранителния патоген би помогнала да се започне по-бързо лечение на дадения пацент и да се избегне т.нар емпирична терапия, която се извършва с широкоспектърни антибиотици, без да е ясно какъв е причинителят”, коментира гл. ас. Мая Захариева от Института по микробиология към БАН.

Работата на учените продължава, а следващата стъпка е бързите тестове да бъдат валидирани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.