Просветното министерство замрази процедурата по одобряването на новите учебници по история за 10 клас

През изминалата седмица ВМРО поиска ревизия на всички учебници. Партията настоява Министерството на образованието да изготви доклад за съдържанието им. Повод за тези действия даде замразяването на процедурата по одобряването на новите учебници по история за 10 клас. Причината - според историци и учители уроците за тоталитарния режим са представени некоректно и са пропуснати важни моменти от този период от историята ни.

Какво ще учат децата за епохата на социализма?

В ефира на „Събуди се” историкът Красимир Богданов от ВМРО заяви, че от партията са поискали преглед на всички учебници, особено тези по хуманитарните науки, още през пролетта на 2018 г. Тогава от просветното министерство ги уверили, че е съставена комисия и тя ще излезе със становище до края на годината, но това така и не се случило.

„Трябва да се промени концепцията за писане на учебници и съдържанието им. Конкретно по история трябва да се казва истината, такава, каквато е била. Не трябва да се манипулира мнението на ученика”, коментира Богданов.

Правителството отпусна над 22 млн. лв. за учебни помагала

„Не учебникът, а учителят е този, който преподава в класната стая. Но никой няма право да подменя съдържание или да публикува противоречиви текстове”, заяви от своя страна заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя смята, че авторите трябва да създадат съдържанието така, че то да отговаря на заложените в учебната програма резултати.

Според зам.-министъра „няма нищо лошо в това да има повече авторски колективи”.

„Недопустимо е за съвременно общество да започнем отново да учим по идеологически учебници”, каза още Михайлова.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.