Олимпиадата се състоя в Тел Авив

С два сребърни и три бронзови медала се завърнаха българските ученици от Международната олимпиада по физика, която се състоя в Тел Авив, Израел. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Юбилейното 50-о издание на олимпиадата се е състояло от 7 до 15 юли и в него са участвали ученици от 80 държави от цял свят. Състезателната част на олимпиадата е била в рамките на два дни в два кръга - теоретичен /3 задачи в няколко физични направления, за които са необходими 5 часа/ и практически /една или две задачи също с петчасова продължителност/. Задачите традиционно се подготвят от страната домакин и се одобряват от международния борд.

И петимата участници в националния ни отбор са завоювали отличия. Сребърни медали са спечелили Георги Александров от 12-и клас и Иво Петров от 11-и клас в Софийската математическа гимназия.

5 медала за наши ученици от олимпиада по физика в Рига

Бронзови отличия са получили Александър Проданов от девети клас на Природоматематическата гимназия в Казанлък, както и Владимира Иринчева от 12-и клас и Васил Николов от 10-и клас, и двамата ученици в Първа частна математическа гимназия в София. Ръководители на отбора в престижната Международна олимпиада са проф. Мирослав Абрашев и главен асистент Нено Тодоров, които са преподаватели във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

От 1967 г. до 2019 г., включително, отборите по физика на България са спечелили общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния учредяват Международната олимпиада по физика. България участва във всички издания на олимпиадата от тогава до днес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.