Очакват се над 3500 участници от всички краища на страната

Започна националният фолклорен събор в Рожен. Стартът беше даден от над 200 гайдари, с изпълнения на легендарната Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, както и в присъствието на президента Румен Радев. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

След две години пауза, родопските чанове дадоха отново старта на фолклорния фестивал в Рожен. 200 гайдари засвириха родопски песни, а Валя Балканска и Петър Янев изпълниха космическата песен „Излел е Дельо Хайдутин”.

„И дано на всички влезе в ушите, че я има България, че е жива България. Ние правим пътеката да вървят младите след нас”, каза Валя Балканска.

„Часът на България, нека бъдем заедно”, каза Петър Янев.

Държавният глава Румен Радев откри фестивала със звън на чанове

А за хората днес е празник. На гайдите. На Родопа планина. На Рожен. На България.

От 29 години Слава Балджиева изработва традиционни текстилни предмети, а нейните художествени интерпретации връщат хората към българския фолклор. „Фолклорът е нещо, което трябва да остане част от българската душевност. Да остане в сърцата на българите”, казва тя.

Разказва, че за почти 30 години, е имала моменти, в които е падала духом. Но не се е отказвала, а днес се опитва да привлече вниманието и на младите към този занаят. „Работя върху това да съхранявам техники. Които да прилагам макар и в по-съвременен вариант, за да са достъпни до младата публика”, казва още тя.

По време на фестивалните дни в Рожен, ще могат да се видят над 80 майстори занаятчии.

Повече гледайте във видеата 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.