N0VA отбелязва четвърт век

Вече четвърт век NOVA е част от живота на зрителите. През юли 1994 година се завъртат първата шапка и анонс на телевизията. 25 години след този момент любими лица от телевизионния екран си припомниха с емоция архивни кадри, реплики и спомени, за да погледнат и към бъдещето на телевизията.

Водещата на „Събуди се“ Мира Иванова отбеляза празника на телевизията с Ани Салич, Николай Дойнов и Албена Зикатанова, с които разговорът за NOVA е не само професионален, но и много личен. Те свързват голяма част от живота си с телевизията и отблизо проследяват дългия път на развитие на медията.

През 90-те години на 20 век, с малко повече от 40 предавания и близо 250 служители, NOVA бързо печели зрителската аудитория и се утвърждава като телевизията на „новия човек“. „По онова време NOVA беше нещо като втори университет по журналистика и изобщо по телевизионно дело“, разказа Николай Дойнов, който става водещ на новините на 26 години.

NOVA на четвърт век (ГАЛЕРИЯ)

„Хубавото на телевизията е, че е групов продукт. Тя не е място за соло играчи и всеки трябва да е наясно, че без отбор е нищо. Много е важно да подхождаш сериозно и отговорно към работата си, но да не взимаш себе си насериозно“ – сподели режисьорката Албена Зикатанова, която днес отбелязва и своя личен рожден ден.

Надеждата на Ани Салич е през следващите десетилетия водещите и новините да не са холограми. „Искам да останат тези хора, които обичат аналоговото четене и миризмата на мастило. Да останат новините във вида, в който са. Да има различни алтернативи, но да запазим и този вид“ – допълни тя и се обърна към зрителите – „Винаги идвайте и говорете с нас, защото ние имаме нужда от тази обратна връзка“.

Мира Иванова обобщи, че зрителите са важни в прогреса на телевизията, колкото и технологичното развитие. „Зрителският вкус и критичност са основната движеща сила“ – подчерта тя.

Началото на Нова телевизия е дадено на 16 юли 1994 година като ефирен регионален телевизионен канал. Първият кадър в програмата на телевизията е българският игрален филм „Всичко е любов“. Една година по-късно е излъчена и първата новинарска емисия „Календар“. Важно място в историята на телевизията заема 2003 година, когато NOVA получава лиценз за национално разпространение. Следва период на динамично развитие и успехи  - от телевизионен оператор се превръща в една от най-големите мултиплатформени медийни и технологични компания в България. През годините NOVA задава нови тенденции на медийния пазар и се утвърждава като новатор в програмирането и пионер в налагането на много международни формати у нас. Подкрепата на българските филми и сериали се превърна в запазена марка на медията, а авторските уеб продукции и видео проекти допълват богатото портфолио на групата.

NOVA предлага на своите зрители силни новини и качествена публицистика. Новините на NOVA са най-предпочитаният източник на информация, според последния годишен доклад на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“, а в класацията на информационните сайтове в България nova.bg е на първо място. Зад посланието „Довери се на опита“ стоят едни от най-утвърдените и доказали се през годините журналисти.