Заради отлагането й автобусни и транспортни фирми могат да купуват само седмични или дневни винетки

Недоволство на пътя - превозвачите се оплакаха от забавянето на тол системата. Заради отлагането й, сега автобусни и транспортни фирми могат да купуват само седмични или дневни винетки, което в пъти оскъпява услугата им.

Идеята беше от 16 август тол системата да е в сила. След това обаче се разбра, че тя ще тръгне само тестово, а догодина ще заработи официално. В закона беше записано, че месец преди старта на новото таксуване, тежкотоварните няма да имат право на месечни и годишни винетки. Това правило остана - и от 17 юли камионите могат да си купуват само дневни и седмични.

Държавата реагира на опасенията им и промени закона, но той ще влезе в сила до дни, когато отново ще се върнат месечните винетки.

Пред фалит: Превозвач от Севлиево заплашва да остави общината без междуградски транспорт

Според данните на Националното тол управление, от 17-ти юли, когато спря продажбата на месечни и годишни винетки са продадени около 30 000 седмични и дневни винетки за камиони и автобуси. От тях държавата е спечелила почти милион лева.

Севлиево - без междуградски превоз - закани се местен превозвач, огорчен, че не може да купи месечна винетка за автобусите си. На 30-тата си година в бранша Пламен Боевски иска да съди пътната агенция и да изкара на протест служителите си. „По 80 лв. на автобус, умножено по 12 автобуса, всеки може да направи сметка, за каква загуба става въпрос, само за моята фирма. Това е абсолютен държавен рекет, който нас ни засяга пряко в момента”, коментира Боевски.

Пряко засегната е и транспортната фирма на Таня от Нова Загора. Тя има 7 камиона, основно за вътрешен транспорт. „Не може онзи ден да отивам за месечна винетка и да ми казват, че винетките са спрени и да вземам седмична винетка на двойна цена. Аз не виждам какви тол такси ще събират по тия пътища, само като погледнем магистралата ни каква е”, коментира Таня.

Вълните на транспортен гняв специалистите по тол опитват да смекчат: „Това е временно явление, което ще трае седмица - 10 дни”, посочи проф. Олег Асенов.

Монтираха рамка на тол системата на „Струма” (СНИМКИ)

След като се обнародва поправения закон, ще се разрешат винетки за месец. От тол управлението уточняват, че за спирането на тези продажби в закона е записано отдавна. И незнаенето му не било оправдание.

„Искам да кажа отсега, че при определянето на начална дата на тол отново такъв момент ще има, защото до един месец от въвеждането на тола отново месечните винетки ще бъдат спрени, една седмица реди въвеждането ще бъдат спрени седмичните и накрая ще има само дневни винетки. Можем да разглеждаме това като генерална репетиция”, казва още Асенов.

Съвсем генерална репетицията ще стане на 16-ти август, а още преди това някои елементи на системата ще се тестват, но щяло да има прекъсвания. „Има нужда да си постои като дете в утробата и когато дойде време да не е недоносено”, посочи Олег Асенов.

Тол системата започва тестова работа, без таксуване след по-малко от месец, а плащането за българските пътища реално ще започне през март догодина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.