Контролът е намален, работното време се променя, освобождава се повече време за хобита и забавления

Работата по време на лятната ваканция, според експерти, носи много повече предимства, отколкото недостатъци: контролът е намален, работното време се променя, освобождава се повече време за хобита и забавления, а хубавото време навън подобрява настроението, съобщава БГНЕС.

"През лятото е добре да ходим на работа. Служителите излизат в отпуск, а ние с благодарност се отнасяме към онези, които остават на служба. И мнозина са разбрали, че по-добре да се „натовариш максимално през лятото и да почиваш извън „отпускарския сезон”, когато цените са по-ниски”, казва психологът Олга Маховская.

Снимка: Shutterstock

Според нея работата в разгара на лятната ваканция и почивката извън сезона е добър вариант за интроверти, защото през летните месеци в офисите има по-малко служители и малко хора по курортите извън сезона и такива хора предпочитат да си почиват именно тогава. В същото време, експертът подчерта, че работодателите не трябва да очакват служителите да имат свръхпрофесионални импулси и успех през летните жеги, защото в топлината, като правило, е трудно да се концентрираме.

Забраните на плажовете по света (ГАЛЕРИЯ)

От своя страна психологът Иля Шабшин твърди, че ако не отидете на почивка през лятото това е добра възможност да направите любимото си нещо, да намерите ново хоби или да опознаете родния си град. Трябва да се помни, че през лятото, във всеки случай, е необходимо да се намали професионалното натоварване, в противен случай има рискове от емоционално прегаряне.

Снимка: Shutterstock

"Ако по някакви убедителни причини човек не може да организира лятната си ваканция под формата на отпуск, той определено трябва да намали натовареността си, да се доближи до природата и да промени всекидневния си график поне малко. Това е важна човешка нужда за положителни емоции и новости, и, разбира се, не е необходимо да отидете на Бали или Малдивите. Докато сте в града идете на концерт, изложба, филмова премиера или модно ревю”, съветва Шабшин.

Снимка: Shutterstock

Психологът подчертава, че през лятото е важно да прекарвате повече време на чист въздух, да започнете да тренирате нещо - например плуване или скандинавско ходене.

Снимка: Shutterstock

„Разнообразието в живота, промяната в динамиката на професията е почивка. Спортът е необходим в живота. Можете да избирате физическа активност в зависимост от вашето здраве. Трябва да имате хоби, някои духовни предпочитания. Човек, който живее, за да „получи пари и да ги харчи” има по-големи шансове да се почувства зле в сравнение с човек, който има някаква кауза или работи с някаква идея”, допълва психологът.

Снимка: Shutterstock

Кандидатът на медицинските науки споделя основните правила на психичната хигиена, които не само позволяват да се отклони от мислите за липсата на почивка, но и да помогне на всеки да намери хармоничен начин на живот.

„Има една добра стара наука, наречена психическа хигиена. Тя предполага правила за поддържане на такъв начин на живот, които не ви позволяват да се обезсърчавате и да поддържате висока производителност”, обяснява Шабшин.

Снимка: Shutterstock

Сред другите правила психологът изтъква задължителното редуване на физически, интелектуални и естетически натоварвания. За вътрешната хармония е необходим и топъл семеен климат. Онези, които нямат голямо семейство или живеят далеч от него, е добре да си вземат домашен любимец.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.