Спецчастите се опитаха да задържат Алмазбек Атамбаев, но не успяха

Един човек загина, други 36 са ранени при ожесточени сблъсъци пред дома на бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев, предаде БГНЕС.

Тази вечер спецчастите се опитаха да задържат Атамбаев, който вече три пъти отказва да се яви на разпит като свидетел  по делото за незаконното освобождаване на член на мафиотски клан. Срещу Атамбаев има и други обвинения, сред които за корупция при модернизация на ТЕЦ. 

По време на операцията служителите на реда използваха зашеметяващи гранати и гумени куршуми. Бившият президент обаче не беше задържан.

След първия опит за нахлуване, командосите са били принудени да напуснат къщата на Атамбаев поради атаки на привърженици на бившия президент. Последвал е втори опит.

Кореспондент на „Спутник” съобщава, че на мястото е имало много хора, чувала се е стрелба и взривове. 

Видео: Ройтерс

Алмазбек Атамбаев, Снимка: БГНЕС

Малко по-късно беше съобщено, че настоящият президент на страната Сооронбай Жеенбеков ще проведе заседание на Съвета за сигурност сутринта на 8 август.

На 20 юни киргизкият парламент внесе в прокуратурата списък с обвинения срещу бившия президент Атамбаев, изготвен от специална парламентарна комисия. Надзорният орган излезе със заключение, че бившият президент може би е бил замесен в корупция по време на модернизацията на ТЕЦ Бишкек, издаването на фалшиви медицински свидетелства от лидера на организираната престъпна група Азиз Батукаев, незаконното придобиване на земята и други незаконни действия. Ако съдът намери Атамбаев за виновен, го очаква доживотна присъда.

Самият Атамбаев нарече обвиненията на парламентаристите „абсурдни“ и каза, че е чист пред народа и е готов да отговори за всичките си действия като президент.

Атамбаев оглавява Киргизстан от 2011 до 2017 година. Той доброволно предава властта след изборите на новия държавен глава Сооронбай Жеенбеков. Атамбаев беше лишен от имунитета си. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.