Хората отдавна са забелязали, че тези птици не се страхуват и използват всяка възможност да се почерпят с безплатен обяд

Британски зоолози установили, че чайките се опитват значително по-рядко да откраднат храна, ако хората ги гледат продължително време. Резултатите от проучванията са публикувани в списание Biology Letters, съобщава БГНЕС.

Чайките често са възприемани като алчни и агресивни животни, но опитите показали, че много от птиците изобщо не се доближават до оставена без надзор храна. Те даже не се опитали да уловят подхвърлената им храна или дълго се колебаели, когато някой ги гледал продължително. „Изглежда, че „шепа смелчаци” са развалили имиджа на всички останали чайки”, шегува се Мадлийн Гумас от университета в Ексетър (Великобритания).

Снимка: iStock

Чайките са едни от най-многобройните и агресивни пернати обитатели на крайбрежието. Хората отдавна са забелязали, че тези птици не се страхуват и използват всяка възможност да се почерпят с безплатен обяд, включително като го откраднат от невнимателен турист, моряк или рибар.

Въпреки че тези пернати крадци може да бъдат срещнати почти на всеки морски плаж в Европа и Азия, чайките отдавна са включени в червените книги на много държави заради рязко намалената популация през последните 50 години. Еколози и биолози се опитват да разберат причината за това, изучавайки промяната на местообитанието на птиците и отношенията им с хората.

Снимка: iStock

В проучването били ангажирани няколко доброволци, съгласили се да станат „примамка” за летящите „клептомани”. Задачата им била да проследят реакциите на чайките при промяната на поведението на техните жертви. Тези опити трябвало да удостоверят доколко са обосновани оплакванията на жителите и гостите на крайбрежните градове от постоянни атаки от страна на чайките.

Доброволците трябвало да седят близо до прозрачна пластмасова кутия с традиционните британски „фиш енд чипс” или с друга храна, която привлича вниманието на чайките.

Снимка: Pixabay

Доброволците били разделени на групи: постоянно оглеждащи се и наблюдаващи чайките и такива, които игнорирали присъствието на пернатите. Оказало се, че едва всяка четвърта птица е направила опит да открадне храната. Само поглед по посока на „агресора” се оказал достатъчен да накара животното да търси храна на друго място.

Фактът, че чайките станали по-внимателни, ако са наблюдавани от човек, доказвал необичайно развитие на когнитивните способности на тези животни. Способността да поставиш себе си на мястото на другия се е възприемало като характерна за приматите и хората черта. Подобно поведение е забелязано при новокаледонските врани, смятани за най-интелигентните представители на птичия свят. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.