Евгений Иванов коментира изтичането на лични данни при атаката на НАП от „ТАД Груп”

"Необходимо е законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофинансови проблеми във фирми с рекет на големия бизнес. /…/ Искаме законодателят да си свърши работата". Това заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов в ефира на „Здравей, България” по повод на атаката на НАП от „ТАД Груп”.

"Искаме законодателство, което да накара този тип престъпници много да се замислят дали да посегнат на големия бизнес”, добави той. 

Могат ли да бъдат доказани обвиненията в кибер рекет срещу „ТAD Group”?

"Проблемът с рекета на фирми е много голям. Ние го наричаме „Наглите 2”. В първия случай отново наши членове бяха мишена. Методите са горе-долу близки, но голямата разлика е в мащаба и засегнатите. Едно е семейството на бизнесмен и неговия личен бизнес, друго е голяма финансова институция. За съжаление, ние се мъчим заедно да се опазим, но в конкретния случай с „ТАД Груп” вече е наболял проблемът. При „Наглите” благодарим на тогавашното ръководство на МВР. Сега прокуратурата си свърши работата, но ще има следващ случай. Трябва да има законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофирмени финансови проблеми с рекет”, заяви изпълнителният директор на КРИБ.

Той обясни, че атаки срещу финансовите институции у нас влошават имиджа на страната ни. „България е на прага да влезе в ERM II. Има хора, които не желаят това да се случи и затова трябва да сме изключително внимателни в предоставянето на публична информация. Видяхте какво стана след атаката срещу НАП. Опозицията поиска оставката на цялото правителство. Това е нещо е недопустимо”, каза още Иванов.

Той сподели, че работният му компютър е бил хакнат. „Излезе ми надпис да се обадя, за да си платя някаква сума. Нашите съмнения са, че това е процес. Отговорих им, че с терористи не преговарям. Това е терор. Това е точната дума. Те се опитваха да видят дали в компютъра ми има точна информация, която да струва пари и да се откупи. Същото е и с други наши членове”, добави Евгений Иванов.

Той обясни, че членовете на КРИБ продължават да работят върху подобряването на системите си за киберсигурност. "Търсим механизъм, който, докато бъде изработено съответното законодателство, да е най-бързият път до компетентните органи, така че да си решаваме въпросите, преди да гръмне една или друга институция", поясни Иванов.

„Проблемът е интернационален. Не става въпрос само за базирани в България фирми, които биха проявили интерес към киберсигурността на наши членове. Тук играе целият свят. Ние сме длъжни да предприемем съответните действия и бързо да се локализира опит, ако има такъв. А след това да се търси решение”, обясни изпълнителният директор на КРИБ.

Евгений Иванов поясни, че в конфедерацията членуват и много от големите банки у нас. По думите му те вече са предприели драконовски мерки за сигурност. „Някои банки въведоха двойна система за сигурност от няколко дни, с двойни пароли за достъп. Виждате как се инвестира в сигурността на данните. Ролята на КРИБ е в рамките на нашата организация да набележим действия, на първо време една опълченска съпротива, докато бъде намерено законодателно решение. Ние ще говорим с нашите членове да инвестират в киберсигурност”, обясни Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.