Той предупреди, че Великобритания ще е готова да напусне Европейския съюз без сделка на 31 октомври, ако е необходимо

Британският министър-председател Борис Джонсън призова днес Германия и Франция да направят компромис за Brexit. Той предупреди, че Великобритания ще е готова да напусне Европейския съюз без сделка на 31 октомври, ако е необходимо, предаде БТА.

Край на свободното движение на хора от ЕС до Великобритания след Brexit

"Ние ще сме готови да излезем на 31 октомври - със или без сделка. Разбира се, нашите приятели и партньори оттатък Ламанша показват леко нежелание да променят своята позиция - чудесно, аз съм уверен, че те ще го направят", заяви Джонсън пред репортери.

Попитан какво може да постигне неговото посещение по-късно тази седмица в Берлин и Париж, Джонсън отговори: "Надявам се, че ще направят компромис - те видяха, че британският парламент три пъти отхвърли споразумението за напускане, предпазният механизъм просто не работи, той не е демократичен. Надявам се, че те ще сметнат за подходящо да направят компромис."

Великобритания се готви за недостиг на храни, лекарства и гориво при "твърд" Brexit

"Аз искам сделка, ние сме готови да работим с нашите приятели и партньори, за да постигнем сделка, но ако искаш добра сделка за Великобритания, трябва същевременно да се подготвяш за излизане без такава", заключи той.

Великобритания може да се разпадне при Brexit без сделка

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.