Даниел Панталео задуши Ерик Гарнър по време на арест

Полицай от Ню Йорк, който в придобил голяма известност случай, предизвика смъртта на арестант през 2014 г. беше уволнен. Даниел Панталео задуши чернокожия Ерик Гарнър по време на арест, използвайки непозволена хватка, пише БГНЕС.

Щатски съдебен състав, както и федералната прокуратура отказаха да повдигнат обвинение срещу Панталео, което възмути организациите за защита на гражданските права в САЩ.

Уволнението идва след препоръка на дисциплинарния отдел на полицията в Ню Йорк, цели 5 години след фаталния случай. В мотивите за решението си да уволни Панталео, полицейския комисар на Ню Йорк Джеймс О'Нийл каза, че записът от мобилен телефон на смъртта на Ерик Гарнър е показал ясно, че полицая използва задушаваща хватка, каквато е забранена от полицията в града.

След самоубийството на Епстийн: Освободиха от длъжност шефа на затворите в САЩ

Ерик Гарнър беше арестуван през 2014 г. по подозрение, че нелегално продава цигари на улица в Ню Йорк. На запис, направен от гражданин се чува, че Гарнър казва няколко пъти "Не мога да дишам", докато Панталео го държи със задушаващата хватка, в присъствието на още няколко полицаи. Починалият е страдал от астма и затлъстяване, като тежал 160 килограма.Бащата на 6 деца изпаднал в безсъзнание и опитите на лекарите да го върнат към живот били неуспешни.

През 2015 г. град Ню Йорк постигна споразумение със семейството на Ерик Гарнър и им плати неустойка от 5,9 милиона долара. Президентът на синдиката на полицаите Патрик Линч критикува уволнението на Панталео с думите, че комисаря О'Нийл "предпочете политиката и собствените му интереси да бъдат по-важни от полицаите, които твърди, че предвожда."

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.