Решението идва след атаките от собствения му вицепремиер и вътрешен министър

Правителствена криза в Италия. Премиерът Джузепе Конте подава оставка след атака от собствения му вицепремиер и вътрешен министър. Преди да се оттегли Конте нападна яростно в парламента Салвини.

Матео Салвини, лидер на партия „Лига”, поиска вот на недоверие на коалиционното правителство, като обвини министър-председателя, че застрашава икономиката.

Италианската прокуратура започна разследване срещу Матео Салвини

Но пред спешно свикания от отпуска парламент, премиерът Джузепе Конте обвини Салвини в безотговорност и че си търси претекст за предсрочни избори, след като партията му отбеляза добър резултат на изборите за европейски парламент през май.

„Решението на партия „Лига”, която предложи вота на недоверие и поиска той да бъде гласуван незабавно, както и ясната и недвусмислена декларация и поведението им през последните седмици, изискват от мен да прекъсна мандата на правителството. Ще изслушам много внимателно всички коментари, които ще последват. Но искам да обявя, че бих желал да завърша този институционален преход по най-плавния начин”, заяви Джузепе Конте.

Салвини обяви, че няма да работи повече с коалиционния си партньор - движението „Пет звезди”.

След като Конте връчи оставката си, президентът Серджо Матарела трябва да реши дали да свика предсрочни избори, или да се опита да сформира нов коалиционен кабинет.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.