Напрежението ескалира заради лекция на иранския външен министър

Сблъсъци избухнаха между полицията и протестиращи в Солна - предградие на Стокхолм, след лекция на министъра на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф, предаде БГНЕС.

Зариф, който е на посещение в Швеция, изнесе лекция в Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI), прекъсвана от виковете на протестиращите. След края на изказването си министърът бързо напусна сградата, придружен от охраната си.

Демонстрантите обвиняват иранското правителство в нарушаване на човешките права и издигнаха лозунги с надписи „Зариф е терорист” и други антиправителствени призиви.

Протестиращите обкръжиха присъстващите на място полицаи и се опитаха да блокират автомобилите им. Към полицейските сили се присъединиха допълнителни подкрепления и се опитаха да разпръснат демонстрантите. Част от протестиращите са изблъскани на земята от тълпата, други са седнали по тротоарите и отказват да станат, въпреки полицейското разпореждане.

Полицията е затворила частично улицата, на която е протестът, и пропуска единство превозните средства от градския транспорт. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.