Въглеродният оксид е без характерен цвят и мирис, но може да бъде фатален за човека

Огромен токсичен облак от въглероден оксид се носи южно от екватора, сочат данни на НАСА, интерпретирани от портала за екстремно време „Severe Weather Europe”.

Отровата се е разстлала главно над Централна Южна Америка, но теченията я отнасят чак до западното крайбрежие на Мексико и най-южните райони на Африка.

Президентът на Бразилия обвини НПО-та за пожарите в Амазония (ВИДЕО+СНИМКИ)

Облакът расте от продължаващите пожари в горите на Амазония. Над 72 000 са огнищата, а според изчисленията на Института за космически изследвания на Бразилия всяка минута изгаря площ, колкото едно и половина футболни игрища. Спрямо миналогодишната поредица пожари сега броят на огнищата е с 80 процента повече.

Бразилският президент отхвърли обвиненията за сеч в Амазонската джунгла

Въглеродният оксид е без характерен цвят и мирис. Газът е силно токсичен. В големи концентрации вдишването му от човека може да е фатално. Води до главоболие, гадене, загуба на ориентация и зрение, кома, дори смърт.

Големи пожари бушуват в Амазонската джунгла и в щата Аляска (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пожарите в Амазония са факт всяка година. Една от причините за тяхното разгаряне е човешката дейност и по-конкретно амбициите на индустрията и фермерството за усвояване на повече използваема площ. В същото време унищожаването на „белия дроб” на планетата е пагубно за цялото човечество. Горите в Бразилската джунгла осигуряват не по-малко от 20% от свежия кислород в атмосферата, припомнят екозащитници.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.