Сградата е в сърцето на парка, но се руши и е опасна

Домът на създателя на Морската градина във Варна - Антон Новак, от години тъне в мръсотия и забрава. Сградата е в сърцето на парка, но се руши и е опасна.

„Ако ние стопанисвахме къщата, тя нямаше да изглежда по този начин. Множество хора се вълнуваха какво ще се случи и в чии ръце ще попадне и за какво ще се използва къщата. Винаги е имало недомлъвки ще бъде ли музей, но официална позиция няма”, каза Димитър Новак, наследник на Антон Новак.

ИСТОРИЯ В РАЗРУХА: Уникален храм в Балчик се превръща в обществена тоалетна

„Сградата изглежда ужасно. Преди всичко искам да кажа, че възхищавам на Антон Новак. Радвам се, че вече се говори за тази сграда. От 2014 г. е започнало проучваме собствеността на сградата и тя вече е прехвърлена на Община Варна. Къщата ще бъде обезопасена в най-скоро време. Един рушащ се символ ще стане красив”, посочи Николай Савов от Община Варна.

Съборената къща - паметник на културата трябва да бъде възстановена в първоначалния ѝ вид

„Към настоящия момент сградата не впечатлява с особена архитектурна и художествена стойност. Антон Новак прекарва около 50 години в тази къща. Това е човекът, който създава голяма част от  зелените пространства във Варна”, допълни краеведът Християн Облаков.

Репортер: Искра Урумова

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.