Казусът предизвика остри реакции и в парламента

Софийският апелативен съд обяви мотивите за решението си да освободи предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман, убил български студент в центъра на София.

Сред факторите, заради които престъпникът ще бъде пуснат на свобода седем години по-рано, е, че той е изтърпял по-голямата част от наказанието си – 12 от общо 20-те години затвор. Освен това, докладите за повдението му зад решетките през последните две години сочели, че той имал много добро поведение, бил любознателен и дори научил български език. Вече е изплатил и част от обезщетението от 400 000 лева, присъдено на близките на жертвата Андрей Монов. Полфрийман имал и предложение за работа, което бил готов да приеме, посочват още апелативните магистрати.

Адвокатът на Полфрийман: Освобождават клиента ми, защото се е поправил

Адвокатът на австралиеца – Калин Ангелов, пък коментира пред NOVA, че клиентът му се е поправил за времето, прекарано зад решетките. И допълни, че не знае каква точно е процедурата, през която Полфрийман ще трябва да премине след излизането си на свобода. Нямал и валиден паспорт и не било ясно дали ще бъде екстрадиран в родината си.

"Реално Полфрийман е излежал 11 години и 9 месеца. Дори с труда, който уж е положил, остават още доста години", каза в ефира на "Здравей, България" приятелят на убития Андрей - Димитър Кръстев. Той е бил на мястото на престъплението. Пристигнал минути, след като австралиецът бил намушкал жертвата си. "Линейката се забави около 40 минути. Ако не беше станало така, може би Андрей щеше да е жив", каза още Кръстев.

Съученикът на убития - Крум Лозев, пък изрази мнение, че наложената на Полфрийман присъда от 20 години е твърде лека. "А фактът, че той дори нея няма да излежи, е меко казано обиден", коментира Лозев.

Пускат предсрочно осъдения за убийство Джок Полфрийман

Предсрочното освобождаване на австралиеца предизвика реакции и в парламента.

„Председателят на този съдебен състав - Калин Калпакчиев, най-малкото дължи отговор на близките на убитото момче и трябва да разясни много добре какви са били мотивите му при произнасянето на това решение. При положение че самият Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата, че българският съд е корумпиран, какво ще каже г-н Калпакчиев?”, коментира депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

„Като човек и като политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на тези хора с чувството за справедливост и за възмездие”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Смятаме, че този човек не се е поправил. Той заслужаваше своето наказание и трябваше да го изтърпи”, заяви Милен Михов от ВМРО.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Ивелина Драгнева; Ивелина Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.