Дипломатическо представителство у нас бе домакин на Белканто вечер

На 19 септември за трети пореден път италианското дипломатическо представителство у нас бе домакин на Белканто вечер с участието на ученици от XIX Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска. Седем от младите таланти, с които в момента работи Райна Кабаиванска в Нов български университет, представиха арии от опери пред близо 100 гости.

Младите оперни таланти от България, Бразилия, Италия и Южна Корея изпълниха познати произведения на Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Камий Сен-Санс, както и рядко изпълняваните Танцувална песен на Пиеро от оп. „Мъртвият град“ на Ерих Корнголд и ария на Нели от операта „Аделсон и Салвини“ на Винченцо Белини.

„Трябва да ви кажа, че да се живее между младите, наистина дарява живот“, сподели Райна Кабаиванска. Световноизвестното сопрано благодари на италианския посланик за честта да представи за трети път свои ученици от майсторския клас на Белканто вечер.

Сред гостите бяха Н.В. Цар Симеон II и Царица Маргарита, членове на Настоятелството на Нов български университет, посланици, началникът на кабинета на премиера, представители на бизнеса, науката и културата.

Райна Кабаиванска получава най-високото отличие на Софийската опера      

Повече от 200 талантливи певци от шест континента са преминали обучение в Майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет от 2001 година досега. Над 70 от тях са получили стипендии от фонда. Много от световноизвестните имена на съвременната оперна сцена - Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Мария Радоева, Марили Санторо, Прити Йенде, Симоне Лим, София Соловий – са стипендианти на фонд „Райна Кабаиванска“.

Кои млади оперни таланти ще получат шанса да се обучават през следващата година в Италия, ще стане ясно на гала концерта на XIX Майсторски клас в Софийската опера и балет на 29 септември.


 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.