Досегашният канцлер Себастиан Курц печели убедително вота, но не може да направи кабинет сам

Големият победител в изборите в Австрия е партията на досегашния канцлер Себастиан Курц. Формацията взима със 7% повече, отколкото от предишния вот и ще има с 11 депутати повече, отколкото досега.

Големият губещ е коалиционният партньор на Курц в предишния кабинет. Крайнодесните от австрийската партия на свободата губят цели 19 депутатски места, след като се оказаха в центъра на скандала, който свали правителството.

Консерваторите на Себастиан Курц печелят изборите в Австрия

Въпреки че победи с голяма преднина пред вторите, партията на Курц няма да може сама да формира правителство. Като основен кандидат за коалиционен партньор се явяват зелените, които вкараха 23 депутати в парламента. Те обаче казват, че за да участват, народната партия трябва да се откаже от крайнодесните политики, които следваше заедно с предишните си партньори.

"Честно казано - страхотен резултат. Много сме благодарни, това е исторически успех за Народната партия. Ще направим най-доброто, на което сме способни, за да служим на Австрия. На първо място искам да благодаря на избирателите, след което ще се опитаме да водим конструктивни разговори с останалите формации в парламента, за да съставим правителство”, коментира Курц.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.