Възможно е много бързо да бъде намерено решение на спорните въпроси, заяви македонският премиер

Възможно е много бързо да бъде намерено решение на спорните въпроси с България. Това заяви македонският премиер Зоран Заев, предаде БГНЕС.

„Ние подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от нея е различна за двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение”, каза Заев.

СРЕЩА ПРИ ПРЕЗИДЕНТА: България подкрепя Северна Македония за ЕС, но под условие

Тази сутрин българският президент Румен Радев свика извънредна среща по въпросите около очакваната покана за членство на Северна Македония в ЕС. На нея присъстваха премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, шефовете на парламентарните групи с изключение на ДПС. След разговорите стана ясно, че България ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но под условие.

„Въпреки огромните усилия, положени от българската страна, съвместната комисия по историческите образователни въпроси не постигна особени резултати, а напоследък са обезпокоителни”, каза президентът Румен Радев.

„Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме членството на Северна Македония в ЕС. Позицията ни е ясна - важно е да бъдат приети в ЕС, но да разберат, че това зависи от тях и не може да стане за наша сметка, прекроявайки историята”, заяви премиерът Борисов.

Зоран Заев отговори, че не е достатъчно само Скопие да направи отстъпки. 

„Комисията е експертна и тя е създадена, за да дефинира нещата. Нашите призиви са да бъдат направени смели крачки, основани на фактите и истината. Призоваваме да се намери решение и не е достатъчно само нашата страна да има воля, подобно нещо е необходимо и от България”, заяви Заев.

Македонският премиер е убеден, че и тази исторически момент ще бъде преодолян. „До момента са решени четири исторически периоди за 6-7 значителни фигури, които честваме заедно от тези периоди”, каза македонският премиер.

„С Договора доказахме политически, че искаме сътрудничество с България продължаваме в тази насока. Вярвам, че и тази част от историята, за която говорим ще бъде преодоляна. Целта е да укрепим приятелството и добросъседството. Очакваме да бъде намерено решение. България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС“, каза Зоран Заев.

 „Вярвам, че тя ще докаже това и при получаването на дата след 15 г. кандидатстване. Няма нужда от загриженост. Приемаме тревогата и препоръките от България. Вече работим с комисиите, ще имаме заседания и ще искаме и двете държави да бъдат щастливи и удовлетворени при постигането на решение“, каза още Заев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.