За подновяването на лицензията е била извършена огромна по обем работа

Председателят на Агенция за ядено регулиране Лъчезар Костов връчи на Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, лиценз за удължаване срока на експлоатация на шести блок на АЕЦ „Козлодуй" за още 10 години.

Лъчезар Костов посочи, че максималният срок на тази лицензия е 10 години. След това той може да бъде продължен. Агенцията е извършила обстойна проверка на шести блок. Тя е показала, че енергоблокът може да бъде експлоатиран за голям срок от време. Подновяването на лицензията на шести блок фактически е започнала още през 2012 г. "Оценките и проведените външни експертизи са показали, че през следващия лицензионен период блокът може да работи безпроблемно", съобщи Лъчезар Костов.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов заяви, че за подновяването на лицензията е била извършена огромна по обем работа. Предприети са били над 200 мерки. "След всички тези мерки, които бяха предприети, мога да ви уверя, че шести блок може да работи напълно безопасно през следващите 30 години. Разбира се, на всеки 10 години, ние трябва да го доказваме с нашата работа, за да може да се получава поредната 10-годишна лицензия", добави Наско Михов.

Петкова: АЕЦ „Козлодуй“ доказа, че работи при спазване на най-високи стандарти за сигурност

Удължават живота на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10 години

„Удължаването на живота на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ е един от основните приоритети на правителството в сектор енергетика, който днес изпълнихме. С успешното продължаване на срока на експлоатация и на двата блока правителството изпълнява важна част от обществения договор с българските граждани относно гарантирането на енергийната сигурност на страната.“ Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на официалното връчване на подновената лицензия на АЕЦ „Козлодуй“ за нов десетгодишен срок за експлоатация на шести блок. През 2017-та година пети блок на атомната централа получи нов десетгодишен лиценз – до 2027 г. Тя благодари на експертите от Росатом и АЕЦ „Козлодуй“ за положените усилия и успешното сътрудничество.

Изпълнението на проекта за удължаване живота на двата блока е от изключително значение за запазване капацитета и развитие на ядрената енергетика при стриктно спазване на международните норми за защита на околната среда. Министър Петкова подчерта, че изпълнението на проекта гарантира производството на чиста електрическа енергия на достъпни цени. За изминалите 28 години от пуска си през 1991 г., шести блок е произвел 174 853 772 MWh електроенергия и е спестил изхвърлянето на 207 733 115 тона емисии въглероден диоксид в атмосферата.

По проекта за продължаване срока на експлоатация на шести блок са изпълнени повече от 200 мерки. Направени са необходимите анализи на безопасността, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на съоръженията, свързани с безопасната и надеждна работа на блока. Резултатите от направения периодичен преглед на шести блок доказват безопасната експлоатация на блока през следващия лицензионен период, както и високото ниво на ядрена, радиационна и технологична безопасност, съизмерими с тази на най-добрите ядрени централи. „С издаването на лицензията за нов десетгодишен срок за експлоатация на шести блок доказахме, че централата работи при спазване на най-високите стандарти за сигурност“, заяви Петкова. Резултатите от направените разчети потвърждават безопасната работа блока в следващите 30 години.

По думите й изпълнението на всички мерки по проекта се финансира изцяло със собствени средства на АЕЦ „Козлодуй“. „Общата сума по програмата за удължаване живота на двата блока възлиза на 292 млн. лв.“, заяви Петкова. Тя допълни, че рекордната печалбата на дружеството от 167 млн. лева за миналата година, дава допълнително уверение за отличното му финансово състояние и подчерта ключовото значение на атомната централа за икономическото развитие на страната. Според енергийния министър за първите осем месеца на тази година нетната печалба на АЕЦ „Козлодуй“, която осигурява 34% от националното производство на електроенергия, е над 270 млн. лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.