Иван Портних от ГЕРБ и проф. Анелия Клисарова от БСП

Трафикът и пътната инфраструктура, междублоковите пространства, чистотата на въздуха. Това са сред основните акценти на кандидат-кметовете на ГЕРБ Иван Портних и на БСП проф. Анелия Клисарова, по които обещават да работят, ако спечелят местния вот. В предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” двамата влязоха в предизборен дебат.

Защо се кандидатират за кметския стол във Варна?

„Лекар съм, професор в университет, два мандата ректор на университета, министър на образованието, два мандата общински съветник, два мандата народен представител. Защо участвам в тази битка? На първо място защото съм варненка, родена съм във Варна, израснала съм във Варна, семейството ми е във Варна, трябва да променя Варна, така че и внуците ми да останат”, заяви проф. Анелия Клисарова. „Искам да има силна, ясна, прозрачна позиция за Варна. Инвестициите, иновациите и промишлеността са основни. Но те са свързани с образованието. Без дуалната система и без кадри, без нашите 6 университета, няма как да се случи всичко. Иновациите носят голямата придадена стойност. Разбира се трябва да помислим за жилищните блокове, междублоковите пространства, зелените площи. Не на последно място е здравеопазването, защото това си е моята тема. Варна ще има и детска болница, и втори спешен център в „Аспарухово” ”, обеща проф. Клисарова.

„Успяхме да наложим ударно темпо на обновяването на града буквално във всяка сфера”, заяви настоящия кмет Иван Портних. „Мисля, че това добре се вижда. Поставихме солидна основа на развитие. Варна може да се развива с много ускорени темпове. Вярвам, че за следващите 4 години имаме ясни цели, ясна визия и сме показали, че знаем как да го направим”, каза Портних. „Варна е университетски град. Вярвам, че младите и образовани хора са истинският капитал на града, истинската гаранция за бъдещото му развитие. Броят на чуждестранните студенти нараства, високотехнологични компании от IT-сектора, от аутсорсинг сектора навлизат активно през последните години, над 3000 работни места са създадени в тази посока”, заяви Портних.

Трафик и инфраструктура?

„Реализирахме изключително мащабни проекти в целия град. Единият от тях е бул. „Васил Левски”, за който имаше много спекулации в хода на строителството. В момента всеки варненец си дава равносметка какви са ползите. Съоръжението до дни ще бъде въведено в експлоатация”, обеща Портних. „Това беше революционна стъпка, такъв мащабен проект не се е случвал с десетилетия, може би след Аспарухов мост. Продължаваме с комплексни мерки по отношение на трафика. До дни ще започне изграждането на качването на магистралата от бул. „Атанас Москов”. С други думи бул. „Сливница” ще стане втора пътна артерия с изход към магистралата. Това ще позволи да се отклони тежкият трафик към пристанището и промишлените зони, без да навлиза в града. Проектираме и пътя към Аксаково. Така ще имаме 3 основни изхода към магистралата. Целият ни фокус в момента се пренасочва към междублоковите пространства, градинките, паркоместата. Вече активно се работи в тази насока”, заяви Портних.

„Когато мина по улиците наистина е красиво. Как аз оприличавам Варна  - един много красив, добре гримиран и напудрен човек, но отвътре – болен”, заяви проф. Клисарова. „Никой не говори за подземната инфраструктура. Длъжници сме на варненци. Има квартали без канализация, квартали без визия за тяхното застрояване. Трябва Варна да има една зелена карта. Да се обърне внимание на тротоарите. Трябва да оправим междублоковите пространства. Не на последно място – чистотата и екологичната среда, чистият въздух”, заяви Клисарова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.