Темата коментират журналистът Валерия Велева и антропологът Харалан Александров

„Езикът на омразата сериозно е навлязъл в нашето общество. Въпросът е защо продължава да се търпи такова поведение и защо политиците реагират едва сега. Вероятно защото това рефлектира върху цялата политическа класа в предизборния период”. Така журналистът Валерия Велева коментира в „Здравей, България” скандалът, предизвикан от лидера на „Атака” Волен Сидеров в ефира на предаването „Референдум” по БНТ.

Според антрополога и член на Обществения съвет на БНТ Харалан Александров „с тази окупация на публичното пространство Сидеров отговаря на очакванията на групата хора, които представлява.

След скандал в ефир: БНТ заклейми поведението на Сидеров, той се кани да съди медията

„Те са гневни и сърдити и имат усещането, че техният глас не е чут. Тази игра трябва някой да я играе и лидерът на „Атака” се справя с ролята. Той е артистичен и начетен. Прави така винаги, когато има електорална криза. Но и това е тежък емоционален труд и вероятно някоя и друга чашка алкохол помага”, допълни Александров. Той изрази мнение, че след скандала в национален ефир Сидеров ще „покачи резултатите си на местните избори”.

Валерия Велева пък заяви, че на мястото на директора на БНТ, тя би спряла предаването още на 10-ата минута. Според журналиста всички останали участници във формата следвало да напуснат студиото преди Сидеров.

„Ще има още такива изпълнения. Докато има гневни, ще има кой да ги представлява. А за този електорат каквото и да правим, колкото и да заклеймяваме Сидеров, това ще бъде чуто като потвърждение на неговата значимост”, каза още Александров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.