Николай Мицов е единственият кандидат за поста

Почти месец преди местните избори врачанското село Девене вече си има кмет. Причината е, че Николай Мицов е единственият кандидат за поста и на 27 октомври е достатъчно да се пусне само една валидна бюлетина. Новият му мандат ще бъде четвърти подред, но за първи път пред вота на избирателите се изправя сам, без опоненти. Той не спира да се състезава, макар и със самия себе си.

Николай Мицов е роден в Девене, там живее и работи. В края на третия си мандат не бил сигурен, че ще е единственият кандидат за кмет на селото, защото още при първия се наложило да се яви срещу свой близък. 

Той се е изправял и срещу повече опоненти, с които обаче си останал приятел. Сега е единствен и дори не смята, че е редно сам да гласува за себе си, макар по закон да се счита избран само с една валидна бюлетина. Мицов е убеден в обичта на съселяните си. Рая и Йордан са млада двойка, която живее в селото - имат работа и искат да останат тук. Затова ще гласуват от уважение към това, което е направил кмета им. "Цялото население в село Девене сме много доволни от този кмет. Нямахме беседки, нито паркове", заявиха двамата. Случвало се да има и обтегнати отношения с някои от местните, но и те го подкрепят. "Ние сме се карали много и по избори. Няма как да не сме идеални", каза жителят Петър Кръстев.

Това обаче било в полза на селото и затова им минавало бързо. Сега го хвалят, че е покрил с баластра всички улици, за да не газят хората кал. Той е запазил и училището. С трима работници възстановява разграбвания повече от 30 години дансинг сред природата и го прави за младежите. Където не стигат кметските пари, Николай Мицов намира дарения. "Аз не се срамувам да ида при човек и да му искам 15-20 лв., защото го правим за селото", каза Мицов.

Авансово избраният кмет обаче остава критичен сам към себе си. Яд го е, че няма повече хора, които да работят за чистотата на селото. Сред приоритетите е ремонт на църквата, която е дарение от местен човеек още в началото на миналия век. Настоява за ремонт на стария водопровод, който създава проблеми. Запланувал е и ремонт на стара сграда, която да стане новото кметство, но няма да чака изборите, защото те за него са само дата. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.